Evropska agencija za lekove: Astrazeneku ne davati starijima od 60 godina

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da bi trebalo izbegavati davanje vakcine Astrazeneke starijima od 60 godina, zbog bojazni od retke pojave zgrušavanja krvi.
Evropska agencija za lekove: Astrazeneku ne davati starijima od 60 godina
Foto: 021.rs
Šef radne grupe te agencije za korona virus Marko Kavaleri rekao je da je stav EMA i dalje da u kontekstu pandemije korist od vakcine premašuje moguće rizike kod svih starosnih grupa.
 
Kavaleri je naveo da, s obzirom na to da epidemija jenjava i da su mladi manje izloženi rizicima povezanim sa korona virusom, EMA smatra da bi za njih bilo bolje da koriste vakcine na bazi mRNa tehnologije, kao što su Moderna ili Fajzer.
 
Naveo je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina i podsetio da su Francuska i Nemačka odlučile da izbegavaju Astrazeneku za starije od 60 godina.
  • la

    14.06.2021 06:56
    nije istina
    Nemacka je dozvolila Astru za ljude preko 60 godina, jer je kod njih rizik od zgrusavanja najmanji. Mladji od 60 smeju da dobiju Biontech.
  • Astra

    13.06.2021 19:03
    Znaci, kad procitas tekst, a ne samo naslov- niko da je ne prima :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.