Deca koja su prebolela kovid žale se na nesanicu, zamaranje, preskakanje srca

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je da se u toj ustanovi prati stanje 35 dece koja su imala najtežu formu kovid19, ali kod dece nema težih posledica bolesti.
Deca koja su prebolela kovid žale se na nesanicu, zamaranje, preskakanje srca
Foto: Pixabay
Vukomanović je za televiziju Prva izjavio da se ipak i deca koja su prebolela kovid19, čak i asimptomatski, žale na "nesanicu, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca, veoma jako zamaranje, neke neodređene bolove u mišićima", koji mogu da traju i do šest meseci nakon oporavka od infekcije.
 
On je rekao da se u tom slučaju "savetuje postepeno povećanje fizičke aktivnosti i uzimanje vitaminske terapije", a ako se takvo stanje produži više od šest meseci, da se obrate lekaru.
 
Vukomanović je naveo da se korona virus menja i da je mlađa populacija sve više ugrožena, iako ostaje trend da je bolest uglavnom asimptomatska kod dece i mladih, ali da je "potencijal transmisije od dece ka drugima značajan razlog za vakcinaciju".
 
Prema njegovim rečima u Institutu za majku i dete nije bilo problema sa medicinskim radnicima oko vakcinacije protiv korona virusa, 85 odsto zdravstvenih radnika je vakcinisano, a oko 20 odsto njih je prebolelo kovid19.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).