Neprecizno doziranje kašikom

Novo istraživanje objavljeno na "Annals of Internal Medicine" ukazuje na opasnost od doziranja tečnih lekova uz pomoć kuhinjske kašičice. Zbog optičke varke moglo bi da se desi da se uzme nedelotvorna količina.
Tokom istraživanja, grupa prehlađenih volontera trebalo je da u kafenu kašičicu sipa propisani lek. Kašičice koje su koristili bile su različitih veličina pa su u zavisnosti od veličine kašičice dozirali od osam procenata premalo, pa do 12 posto previše leka.

Sipajući lek u srednje veliku kašičicu učesnici su zapravo uzimali premalu dozu. Koristeći veću kašiku sipali su previše leka. Dvanaest posto više možda ne zvuči kao velika količina, ali se lekovi uzimaju tokom četiri dana i to na četiri do osam sati, pa uneta količina leka nije ni mala, niti zanemariva.

Vizuelne iluzije su značajne, jer se pokazalo da, na primer, manji tanjiri spontano smanjuju količinu pojedene hrane, a da veće čaše utiču na smanjenje sipanog alkohola čak i kod iskusnih šankera.

Jednostavno ne možemo da imamo apsolutno poverenje u našu procenu količine. U nekim slučajevima to ne mora da bude važno, ali kada je u pitanju zdravlje deteta, jako je važno imati preciznu meru.

Za doziranje tečnih lekova istraživači i lekari preporučaju odbacivanje kašičice i korišćenje šoljica i kašika koje imaju označene mere ili injekcije bez igle.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.