Pluća za transplantaciju iz jedne bolnice u drugu prevezena dronom

U Torontu su krajem septembra dronom prebačena pluća između dve bolnice u centru tog grada, samo nekoliko minuta pre transplantacije organa pacijentu.
Pluća za transplantaciju iz jedne bolnice u drugu prevezena dronom
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Dokazali smo, a to je vrlo važno, da je ovakvo nešto moguće realizovati", rekao je hirurg Šaf Kešavdži, koji je pune dve godine radio na ovom poduhvatu sa članovima tehničkog tima da bi let prošao u najboljem redu.
 
Opisao je da je u gluvo doba noći, za nešto manje od deset minuta, dron preleteo 1,2 kilometra iznad kanadske metropole, prenoseći pluća za transplantaciju. Poleteo je s krova bolnice Toronto Western, a sleteo na krov Opšte bolnice u Torontu.
 
Potom su pluća uspešno presađena pacijentu starom 60 godina koji je bolovao od plućne fibroze.
 
Prevoz organa bespilotnom letelicom ostvaren je u posebnom rashladnom kontejneru.
 
"Naš idući izazov je da prilagodimo postojeću tehnologiju da bi mogla da bude dostupna pacijentima širom sveta", rekao je dr Kešavdži, podsećajući da su pluća "najkrhkiji od svih organa" kada je reč o čuvanju u posebnom kontejneru i prevozu.
 
Pojasnio je i da vremenski uslovi predstavljaju najveće ograničenje za transport organa.
 
U aprilu 2019. je na sličan način bespilotnom letelicom prevezen bubreg za pacijenta koji je čekao na presađivanje u bolnici u američkom Merilendu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.