Vakcina "Sputnjik M" odobrena za decu, davaće se samo uz saglasnost

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je vakcinu "Sputnjik M" protiv kovida, koja je namenjena deci od 12 do 17 godina.
Vakcina "Sputnjik M" odobrena za decu, davaće se samo uz saglasnost
Foto: Pixabay
Dozvola za registraciju vakcine Sputnjik M za tinejdžere važiće pet godina, navodi se u dokumentima objavljenim na sajtu registra lekova Ministarstva zdravlja Rusije, prenosi Tas.
Vakcina se daje u dve doze, koje se primaju u intervalu od 21 dan.
Ministarstvo je napomenulo da će se vakcinacija tinejdžera od 12 do 15 godina obavljati samo uz saglasnost roditelja ili staratelja, dok tinejdžeri od 15 i više godina mogu dobiti vakcinu uz sopstveni dobrovoljni pristanak.
 
Zamenica ruskog premijera Tatjana Golikova rekla je ranije da vakcina protiv korona virusa za decu neće biti distribuirana do kraja decembra.
 
Klinička testiranja vakcine Sputnjik među decom i tinejdžerima od 12 do 17 godina počela su 5. juna u Moskvi.
 
Direktor Gamaleja centra Aleksandar Gintsburg objasnio je da je uobičajna koncentracija Sputnjika smanjena pet puta za tinejdžere i deset puta za mlađu decu.
  • sulja

    26.11.2021 10:02
    deca su budućnost
    Nije etično vakcinisati decu, koja bolest lagano preboljevaju zarad zaštite osetljivih grupa, pogotovo ne onih koji su na zalasku života. To su generacije koje tek treba da odrastu u zdrave ljude (koji nisu na terapijama). Logika nije problem...nema je.
  • /

    25.11.2021 08:08
    /
    davace se u eu ili samo u rusiji i srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.