O trošku države operisano 20 gojaznih

U Centru za laparaskopsku hirurgiju KCS sredinom juna ove godine izvedene prve operacije ekstremno gojaznih osoba. Do sada operisano 20 pacijenata.

U Centru za laparaskopsku hirurgiju KCS sredinom juna ove godine izvedene prve operacije ekstremno gojaznih osoba. Do sada operisano 20 pacijenata.

Tim hirurga Kliničkog centra Srbije (KCS), sa direktorom dr Đorđem Bajecom na čelu, predstavio je na Kongresu hirurga u Hamburgu stručni rad kome su inostrane kolege dale visoke ocene.

Prema njegovim rečima, nova usluga izazvala je veliko interesovanje kod pacijenata, jer sada imaju mogućnost da u našoj zemlji i o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje reše problem sa suvišnim kilogramima što je najčešći uzrok mnogih ozbiljnih oboljenja.

Bajec je istakao da je početak izvođenja operacija gojaznosti svrstao našu zemlju u sam vrh svetske medicine, a KCS među evropske centre u kojima se takve operacije izvode.

On je precizirao da najduže iskustvo u izvođenju operacija gojaznih pacijenata imaju Amerikanci, Norvežani, Nemci, pri čemu samo u Americi ima oko pola miliona operisanih pacijenata.

Dr Bajec je istakao da je problem gojaznosti u Srbiji procentualno isti kao u svetu i da se radi o vrsti epidemije i hiljadama ljudi koji su potencijalni pacijenti za operaciju.

Prema njegovim rečima, radi se o pacijentima koji su takođe potencijalni bolesnici od raznih hroničnih bolesti koje prate gojaznost (kardiovaskulrna oboljenja, dijabetes...), a prepoznavanje tog problema ga unapred prevenira.

Dr Bajec je naglasio da država finansira ograničen broj pacijenata koji moraju da prođu brojne preglede, a potom se konzilijarno donosi odluka o operaciji pacijenta koja košta tri hiljade evra po pacijentu.

"Cena nije niska, ali je opravdana s obzirom na to da se primenjuje skupa tehnologija i koristi skup potrošni materjal, jer se radi o laporoskopskim operacijama", kazao je Bajec.

On je kazao da stručnjaci Centra imaju sistematičan prilaz pacijentima koje pregledaju endokrinolozi, nutricionisti, psiholozi, psihijatri, odnosno postoji lanac specijalnosti koji radi sa tim pacijentima i procenjuje mogućnost hirurške procedure.

Dr Bajec ističe da telesna težina nije merilo za operaciju, već bodi mas indeks koji se izračunava na osnovu telesne površine i mase i onda se određuje koja će hirurška procedura biti primenjena.

Pacijenti se mogu operisati i o svom trošku (3.000 evra), ali moraju proći sve neophodne preglede, odnosno moraju imati medicinsku indikaciju za operaciju, a uput dobijaju od svog izabranog lekara.

Prema rečima dr Bajeca, u KCS-u se obavljaju tri vrste laparoskopskih operacija u lečenju gojaznosti - prva je postavljanje prstena oko želuca, druga - njegovo sužavanje celom dužinom, čime se sprečava unošenje veće količine hrane, a treća je takozvani gastroenteralni bajpas.

"Posle operacije, pacijenti koje pratimo godinama posle hirurške procedure, ne mogu više da jedu kao pre, jer nemaju želju i uzimaju hranu u češćim vremenskim razmacima", kazao je dr Bajec i dodao da su za uspeh potrebni, pre svega, dobra volja pacijenta i stručno mišljenje.

On je objasnio da operaciji prethodi dvonedeljna dijeta, potom sledi operacija, a pacijenti odlaze kući posle oko četiri dana s dobijenim uputstvom o ishrani.

Dr Bajec je kazao da je među operisanim pacijentima više žena i samo dva muškarca, među kojima je Nenad Karadžuleski (51) koji je oslabio 20 kilograma.

On je u KCS došao na ispitivanje zbog nepravilnog rada srca i dijabetesa koji su pratili višak kilograma, a nije ni slutio da će imati hiruršku intervenciju "skidanja" viška kilograma.

Karadžuleski je u junu novinaru Tanjuga rekao da se oseća odlično, da nema potrebu za hranom i da čak, posle samo jednog dana nakon operacije, može da radi trbušnjake.

On je rekao i da nije ni slutio da će ovako detaljno biti pregledan i da će imati uslove kao u najboljem hotelu po sistemu "all inclusive".

Skoro tri meseca kasnije, Karadžuleski je kazao da je od operacije oslabio oko 22 kilograma i da se oseća kao kada je imao 30 godina.

Veli da je u međuvremenu jeo sve u ograničenim količinama i da i, kada bi hteo, ne bi mogao da jede kao pre, jer kao da ima neki "unutrašnji regulator" koji ne dozvoljava da jede i pije kao pre intervencije.

Karadžuleski, koji je uoči intervencije imao srčane smetnje i povišen šećer, pohvalio se da mu je šećer sa 10 i više pao na 5,1 bez lekova, kao i da više ne pije lekove za srce i snižavanje holesterola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.