Stručnjaci tvrde: Bolje je kupovati cipele popodne nego ujutro

Stopala se menjaju tokom dana i postaju duža i šira kako dan odmiče. Zato stručnjaci kažu da je bolje kupovati cipele popodne nego ujutro.
Stručnjaci tvrde: Bolje je kupovati cipele popodne nego ujutro
Foto: Pixabay
Nemačka kampanja za zdrava leđa (AGR) poziva potrošače da izbegavaju kupovinu cipela u pogrešno doba dana jer to može negativno uticati na njihovu udobnost i, što je još važnije, između ostalih problema dovesti i do bolova u leđima. Takođe je dobra ideja imati iste čarape koje ćete najčešće nositi s cipelama, prema smernicama britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).
Dobra cipela omogućiće prirodno savijanje stopala i mekoću na kritičnim mestima poput pete. Đon bi trebalo da bude fleksibilniji, a ne izrađen od tvrdog materijala, kažu stručnjaci.
Ako nosite uloške zbog ravnih stopala ili drugih komplikacija, nije loše poneti ih sa sobom u prodavnicu radi probe. Trebalo bi da birate samo cipele s ulošcima koji se mogu izvaditi kako biste ih mogli zameniti svojim medicinskim ulošcima.  
 
Kada je u pitanju veličina obuće, lekari kažu da bi trebalo da nastojite da imate dovoljno prostora na vrhu cipele - barem koliko je širok jedan prst. Prstima je potreban dodatan prostor kako bi mogli da klize napred kada hodate nizbrdo. Takođe je važno da peta u cipeli stoji čvrsto.
 
Ako imate problem s vrtoglavicom, trebalo bi da izbegavate cipele s vrlo mekim đonom jer one u slučaju pojave vrtoglavice mogu situaciju samo pogoršati.
  • Z

    30.06.2022 15:02
    Japanke su najbolje!
  • Uroš

    30.06.2022 13:43
    Recept za Balkance
    "Takođe je dobra ideja imati iste čarape koje ćete najčešće nositi s cipelama,"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".