Studija: Pet sati noćnog sna znači veći rizik od hroničnih bolesti

Osobe od 50 godina i starije koje noću spavaju manje od pet sati imaju 40 odsto više izgleda da obole od hroničnih bolesti u odnosu na svoje vršnjake koji spavaju do sedam sati.
Studija: Pet sati noćnog sna znači veći rizik od hroničnih bolesti
Foto: Pixabay
Autori studije sa Londonskog univerziteta analizirali su efekte trajanja spavanja na zdravlje gotovo 8.000 Britanaca zaposlenih u javnim službama u dobu od 50, 60 i 70 godina i to tokom 25 godina. Učesnici studije odgovarali su na pitanje "koliko prosečno sati spavaju tokom radnih dana" i da li im je dijagnostikovana neka od hroničnih bolesti kao što su rak, dijabetes ili srčane bolesti.
Na temelju prikupljenih podataka naučnici su ustanovili da su ljudi koji spavaju pet sati ili manje od svojih srednjih do poznijih godina života "imali veći rizik za razvoj bolesti".
Njihova otkrića objavljena su u časopisu "PLOS Medicine".
 
Učesnici istraživanja koji su spavali pet sati ili manje imali su 20 odsto više izgleda da im se dijagnostikuje hronična bolest i 40 odsto više izgleda da razviju dve ili više hroničnih bolesti u odnosu na populaciju koja spava sedam sati noću.
 
"Multimorbiditet raste u zemljama visokih prihoda i danas više od polovine odraslih ima najmanje dve hronične bolesti", kaže autorka studije dr Severin Sabia. "To je dokazano velik izazov za javno zdravlje, jer je multimorbiditet povezan s visokim postotkom korišćenja javnozdravstvenih usluga, s hospitalizacijama i invaliditetom", rekla je.
 
Prethodna istraživanja pokazala su da spavanje manje od sedam sati noću može voditi razvoju hronične bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.