Šta razlikuje dobru četkicu za zube od drugih četkica?

Briga o našim zubima važna je za sprečavanje pojave karijesa, kao i oboljenja desni, a, iako se kaže da je higijena pola zdravlja, da li se baš svi pridržavamo saveta zubara.
Šta razlikuje dobru četkicu za zube od drugih četkica?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema rečima dr Nataše Nikolić, specijalistkinje parodontologije iz Stomatološke poliklinike "Estetika", najvažnije je zube oprati uveče i treba koristiti i pomoćna sredstva za oralnu higijenu.

"Zubi se peru najmanje dva puta dnevno, naravno, ujutru i uveče. Ako se jedu slatkiši ili piju tečnosti koje sadrže ortofosfornu kiselinu, kao što je Coca-cola i gazirana slatka pića, nije loše oprati ih i više puta. Mi stomatolozi uvek naglašavamo da je najvažnije uveče oprati zube, odnosno pred spavanje i leći sa čistim zubima, zato što tokom noći sve aktivnosti utihnu, nema fiziološkog samočišćenja zuba, nema mimike, nema lučenja pljuvačke i onda dolaze do izražaja mikroorganizmi iz dentalnog plaka koji postaju jako agresivni. Ja uvek deci govorim - noću se zubi kvare. Znači bitno je da legnemo sa opranim zubima", kaže dr Nikolić.

Šta je bitno kod izbora četkice za zube?
 
"Najbitnije je da glava četkice ne bude prevelika da bi mogla da dopre u sve delove usta i da sve opere, kao i da su sva vlakna jednaka i baš takve su Curasept četkice. Što se tiče tvrdoće vlakana, postoje meke (soft) i srednje tvrde (medium). Ja lično više volim medium, ali kod osetljivih desni ili posle operacije desni onda se preporučuju mekše četkice", objašnjava dr Nikolić.
 
Navodi da je važno zube oprati detaljno, a za to treba koristiti i pomoćna sredstva za oralnu higijenu - konac za čišćenje zuba, interdentalne četkice i, s vremena na vreme, tečnost za ispiranje usta:
 
"Bočni prostori ne mogu da se operu četkicom, mogu da se operu samo dentalnim koncem i interdentalnom četkicom i svako bi trebalo da ih ima u svom kupatilu. Ako imamo guste zube treba koristiti dentalni konac i to pravilno. Ako neko ne zna bolje da dođe kod stomatologa da mu se to objasni da ne bi nažuljao zubnu papilu. Ko ima mostove ili krunice uvek preporučujemo interdentalne četkice". 
 
Zašto je bitno koristiti interdentalne četkice?
 
"Zato što je praktično interdentalna papila, taj mali trouglasti deo desni između dva zuba, jedini deo čvrstih desni koji ne orožava, a to nam je bitno kao odbrambeni mehanizam, jer sve što orožava spira sa sebe bakterije i druge štetne materije. Ovo ne orožava, pa ja slikovito kažem pacijentima da izmasiraju taj mali trouglasti deo desni, jer 'tu ulaze bakterije'. Takođe, a to je bitno kod parodontopatije, kako masiramo tim interdentalnim četkicama, prosto nekako ogrubi taj deo desni i malo ima jaču odbrambenu moć. Postoje interdentalne četkice različitih veličina, zavisno od prostora između zuba, različite debljine i čvrstine", navodi naša sagovornica.
 
Kada treba koristiti tečnost za ispiranje usta?
 
"Nije preporučljivo koristiti svaki dan. Ja sam za to da, recimo, u dva meseca izaberete sedam dana i  uveče isperete dobro usta, da bi se sprečila upala desni. Naravno, to ne isključuje druga sredstva za pranje zuba. Curasept ima tečnost sa 0,12% hlorheksidina koja je odlična jer ima u sebi ADS formulu (Anti-discoloration system). To je vrlo bitno jer hlorheksidin hoće da preboji zube, a on je inače jedino sredstvo koje potpuno uklanja bakterije odnosno zubni plak.
 
Preporučuje se i kad neko ima osetljive desni, posle operacije desni, zatim kada postoje parodontalni džepovi, kada neko ima zubne implantate. Takođe i onima koji nose ortodontski aparat (bravice) jer je tada jako otežano pranje zuba i preporučuje se da se malo češće koristi tečnost za ispiranje, pa postoji tečnost sa manjim procentom, 0,05% hlorheksidina. Posle težih hirurških intervencija, kad je onemogućeno pranje zuba, koristi se ona sa najvećim procentom, 0,20 odsto", kaže dr Nikolić.
 
Kako da deca steknu pravilne navike?
 
Naša sagovornica smatra da bi roditelji trebalo da deci do 12. godine nadgledaju večernje pranje zuba.
 
"Nemaju deca svest o tome šta znači detaljno očistiti sve zube, tako da ja jesam za to da roditelj kontroliše večernje pranje zuba deci do 12. godine. Deca koja imaju 'guste zube' treba češće da dolaze na kontrolu. Naravno, da se ne legne sa neopranim zubima posle slatkiša, posle Coca-cole, jer ortofosforna kiselina baš pravi cirkularne karijese", savetuje dr Nataša Nikolić iz Stomatološke poliklinike "Estetika" u Novom Sadu.
 
Više o svim Curasept proizvodima za oralnu higijenu možete pronaći OVDE.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.