Svetski dan brige za umiruće

Svetski dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja, koji se obeležava svake druge subote u oktobru, ove godine će biti obeležen sutra (8.10).
Svetski dan hospisa i palijativnog zbrinjavanja, koji se obeležava svake druge subote u oktobru, ove godine će biti obeležen sutra (8.10).

 

U Srbiji godišnje premine oko 20.000 ljudi obolelih od kancera, pri čemu više od 12.000 tih pacijenata ne premine u bolnicama već u svojim kućama ili u privatnim domovima za negu lica i stoga su u velikoj potrebi za palijativnim zbrinjavanjem.

Palijativno zbrinjavanje je koncept aktivne i sveobuhvatne brige o pacijentu koji boluje od teške i neizlečive bolesti a koji, pored kontrole simptoma
bolesti, podrazumeva i pružanje psihološke, socijalne i duhovne podrške pacijentima i njihovim porodicama.

Palijativno zbrinjavanje omogućava ostvarivanje boljeg kvaliteta života koliko je to moguće u datim okolnostima, ono "ne dodaje dane životu već
dodaje život danima".

Hospis najčešće podrazumeva specijalizovanu ustanovu koja u skladu sa definicijom palijativnog zbrinjavanja obezbeđuje najbolju moguću brigu za pacijente.

Hospis zbrinjavanje i palijativno zbrinjavanje su sinonimi - hospis zbrinjavanje ne podrazumeva obavezno zbrinjavanje u samoj zgradi -hospisu,
već podrazumeva način na koji se vodi briga o tim pacijentima bez obzira da li su u kući, bolnici, staračkom domu ili u samom hospisu.

BELhospis je prva dobrotvorna organizacija u Srbiji koja je specijalizovana za palijativno zbrinjavanje terminalno obolelih onkoloških pacijenata u
poslednjim fazama njihovih bolesti.

Misija organizacije je kvalitetno palijativno zbrinjavanje neizlečivih bolesnika u Srbiji u skladu sa definicijama Svetske zdravstvene organizacije
i Saveta Evrope, edukacija profesionalaca i javnosti u ovoj oblasti, promocija palijativnog zbrinjavanja u Srbiji i ostvarivanje šire društvene podrške.

Medicinski timovi Belhospisa godišnje zbrinu oko 300 pacijenata u Beogradu i okolini, a broj pacijenata je daleko veći tako da će budući rast
organizacije isključivo zavisiti od finansijskih sredstava jer su sve usluge Belhospisa potpuno besplatne za pacijente i njihove porodice.

Tokom oktobra će se održati i prva radionica za podršku onkološkim pacijentima u odmakloj fazi bolesti i njihovim porodicama, koju zajednički
realizuju klinički psiholozi, duhovnici Srpske Pravoslavne Crkve i medicinski tim Belhospisa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?