Fudbaleri skloniji neurološkim problemima od ostatka populacije

Fudbaleri češće pate od neuroloških problema posle 65. godine nego ostatak stanovništva, navodi se u danas objavljenoj engleskoj studiji.
Fudbaleri skloniji neurološkim problemima od ostatka populacije
Foto: Pixabay
Studija stručnjaka sa univerziteta na istoku Engleske, oslanja se na onlajn testove o proceni kognitivnih funkcija i nadzora funkcije mozga.
Učestvovalo je oko 145 bivših profesionalnih fudbalera. Njih 55 je imalo više od 65 godina.
Prema rezultatima studije, bivši fudbaleri između 40 i 50 godina imaju bolje kognitivne funkcije od opšte populacije, ali sa godinama te funkcije su u opadanju.
 
"Kada napune 65 godina, stvari počinju da idu nizbrdo", izjavio je autor studije, istraživač Majkl Grej.
 
Prema njegovim rečima, fudbaleri posle 65. godine imaju slabije rezultate u obavljanju nekoliko stvari u isto vreme, i sporiji su u reagovanju. To su jasni dokazi pogoršanja moždanih funkcija.
 
Ta nova studija je u skladu sa ranijim istraživanjem stručnjaka Univerziteta u Glazgovu, u kojem se navodi da bivši fudbaleri imaju veći rizik od ostalog stanovništva da dobiju neurodegenerativne bolesti, kao što su demencija ili Parkinsonova bolest.
 
Takve naučne studije imaju za cilj podizanje svesti o uticaju sportskih aktivnosti na zdravlje mozga. One posebno pozivaju na bolju zaštitu fudbalera, koji su izloženi potresima mozga.
 
Pored fudbala, takvim rizicima mogu da budu izloženi i drugi sportovi, kao što su boks i ragbi.
  • Okrugli ćošak

    10.12.2022 08:28
    Smeta im obrazovanje : osnovna škola, zračenje mobilnih telefona, odsjaj ogledala, brate i likuše koje ih startuju, šta treba mami a šta tati. Reprezentativci su još u gorem problemu jer ih " baksuz nije lično zvao".
  • 9

    10.12.2022 07:19
    Naši
    su skloniji ovim problemima već oko 30-e kada dođu do malo para pa umisle da su bogovi na splavovima i pred pinkušama , a u stvari su nule jer ih i Švajcarci nakantaše. Inače poznati kao svetska fudb velesila , a onda im kriv ovaj sa Kosmeta , a ne to što su se vukli po terenu ko prebijeni psi posle prvog gola koji su dali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).