Stručnjaci: Određena pića mogu povećati rizik od ćelavosti kod muškaraca

Muškarci koji konzumiraju određena pića mogu imati veći rizik od gubitka kose, otkrili su stručnjaci.
Stručnjaci: Određena pića mogu povećati rizik od ćelavosti kod muškaraca
Foto: Pixabay
Lekari tvrde da je gubitak kose 30 odsto češći kod onih koji redovno piju energetska pića i zaslađenu kafu i čaj, ali rizik postoji i kod onih koji piju sokove i sportske napitke. 
Pišući za časopis "Nutrients", stručnjaci sa Univerziteta Đinghua u Pekingu navode da su muškarci koji su pili više od jednog zaslađenog pića dnevno imali 42 odsto veću verovatnoću da će patiti od gubitka kose, u poređenju s onima koji nikada nisu pili ta pića. U proseku, muškarci koji su prijavili gubitak kose pili su 12 zaslađenih pića nedeljno.
Istraživači su pratili navike više od 1.000 Kineza od 18 do 45 godina tokom četiri meseca. Tokom tog vremena oni su morali da prate svoje prehrambene navike i navedu istoriju svog mentalnog zdravlja.
 
Naučnici su utvrdili da je gubitak kose češći i kod muškaraca koji konzumiraju više brze hrane i jedu manje povrća. Rizik je veći i među onima koji su se u istoriji borili s anksioznošću. 
 
Dnevno možemo izgubiti između 50 i 100 vlasi kose a da to ne primetimo. Većinu vremena opadanje kose nije razlog za brigu, ali može biti znak nekih bolesti. Ako doživite iznenadni gubitak kose, ako imate ćelave mrlje ili gubite čitave pramenove kose, kao i ako vas teme svrbi ili peče - posetite doktora.
  • Vidra

    09.01.2023 22:31
    Ćelus
    Pa, pravo da vam kažem, nije mi nešto naročito ni stalo do kose.
  • Sad mi to kažete?

    09.01.2023 15:05
    E sad je kasno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.