Kod šest osnovaca u Novom Pazaru potvrđena tuberkuloza

Portparolka novopazarskog Zavoda za javno zdravlje Maja Iković rekla je da je po troje dece iz osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja" obolelo od tuberkuloze.
Kod šest osnovaca u Novom Pazaru potvrđena tuberkuloza
Foto: Pixabay
Dodala je da je u toku testiranje ostalih učenika i nastavnog osoblja u tim obrazovnim ustanovama.
Ona je za radio Sto plus istakla da je još dvoje dece trenutno na posmatranju i pod terapijom jer se sumnja da su takođe zaraženi, te da je zaraza proistekla iz dve različite porodice.
"U pitanju je porodična epidemija, u kojoj je obolelo šestoro dece iz dve osnovne škole, a bolest je registrovana polovinom prošlog meseca. Trenutno se vrši testiranje učenika iz odeljenja u kojima borave obolela deca, kao i njihovih nastavnika i do kraja ove nedelje završavamo jednu školu, dok je testiranje druge planirano za sledeću nedelju", navela je Iković.
 
Dodala je da su sva deca koja su do sada testirana bila bez simptoma i da za sada nema sumnje da su zaražena.
 
Ona je apelovala na roditelje da obrate pažnju na simptome kod svoje dece i da ih obavezno dovedu na testiranje ukoliko duži vremenski period imaju temperaturu, noćno znojenje, malaksalost i gubitak telesne težine.
 
U Novom Pazaru godišnje od tuberkuloze oboli oko 50 osoba, a tokom prošle godine potvrđeno je oko 30 takvih slučajeva.
  • Dragan

    13.01.2023 09:29
    Ah
    "Za našu decu".
  • Zamenik zamenika

    12.01.2023 18:05
    Zbog uhranjenosti i visokog životnog standarda i dobrih uslova stanovanja.
  • salajka

    12.01.2023 14:25
    Manite se antivaksera, ja jos nisam cula da neko nije primio BCG vakcinu. Pitanje je zasto se odavno ne radi PPD test, i u zavisnosti od odgovora ako je potrebno deca se vakcinisu ponovo! Drugo, tubrkoloza je ne samo kod nas, u porastu, a sve to ide sa sve vecim siromastvom i losijim uslovima zivota...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.