Vakcinu protiv HPV-a za pola godine primilo 23.000 dece

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) od juna do sada primilo je više od 23.000 dece, pokazuju podaci Instituta "Batut".
Vakcinu protiv HPV-a za pola godine primilo 23.000 dece
Foto: Pixabay
Kako je prenela Radio-televizija Srbije, rak grlića materice godišnje u Srbiji odnese i do 700 života.
Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica Jelena Mitrović kazala je za RTS da bi vakcina trebalo da se primi pre stupanja u seksualne odnose, jer tada pruža maksimalnu zaštitu.
"Važno je da prime vakcinu pre stupanja u seksualne odnose, ali to nije kontraindikacija. Ako su stupili u seksualne odnose, vakcina će ih štititi od nekog drugog tipa virusa, ali ne i onog sa kojim ste došli u kontakt", navela je Mitrović.
 
Ona je dodala da devet tipova virusa od kojih štiti vakcina izazivaju od 80 odsto do 90 odsto oboljenja. Oni izazivaju karcinom grlića materice, ali i karcinom penisa i analne regije.
 
Kako tvrdi, reč je o jednoj od najbezbednijih vakcina ikada što je, kako je navela, ocenila i Svetska zdravstvena organizacija.
 
Vakcina se u svetu daje već 15 godina, a u Srbiji od 2017, mada široj populaciji nije poznata jer se nije davala o teretu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Vakcinu je prva počela da daje Australija, koja planira da do 2030. iskoreni karcinom grlića materice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.