Sve više onkoloških pacijenata, potrebno još onkologa

Direktorka Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš Ana Cvetanović rekla je da je toj klinici potrebno još najmanje pet do šest onkologa, jer se povećava broj onkoloških pacijenata.
Sve više onkoloških pacijenata, potrebno još onkologa
Foto: 021.rs
"Nama je u ovom trenutku potrebno minimum pet do šest onkologa iz prostog razloga jer će u narednih nekoliko godina jedan broj njih otići u penziju, a da bi neko postao onkolog potrebno je najmanje pet godina jer toliko traje specijalizacija", istakla je Cvetanović.
Prema njenim rečima, najučestaliji malignitet u našoj zemlji je karcinom dojke od koga godišnje oboli 4.500 žena, dok 1.500 žena oboli od karcinoma grlića materice. 
Kazala je da se mnogi maligniteti u Srbiji sada leče po evropskim vodičima. 
 
"Jako puno novih lekova je  ušlo na listu za lečenje onkoloških pacijenata. Poslednja takva lista sa puno inovativnih terapija izašla je juna 2022. godine, a sada očekujemo već i sledeću", rekla je Cvetanović. 
  • /

    31.01.2023 17:42
    Još da o tome povedu računa one strukture koje donose pravilnike o broju potrebnih lekara ili specijalista u odnosu na vrstu ustanove, broj kreveta, broj stanovnika ... a sve u odnosu na demografske uslove od pre par decenija
  • komsinica

    31.01.2023 15:52
    Sve vise onkoloskih pacijenata? Zasto?
  • Ja

    31.01.2023 11:22
    Da
    Šta ima pametno na to da kaže ministarka za zdravlje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.