Inovativni lek protiv multiple skleroze dostupan i pacijentima u Srbiji

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da lek Corpos za pacijente obolele od multiple skleroze prvi inovativni lek koji se proizvodi u Srbiji.
 Inovativni lek protiv multiple skleroze dostupan i pacijentima u Srbiji
Foto: Pixabay
Naglasila je da je zahvalna kompanijama Štada, Roš i Hemofarm jer su se odlučile za proizvodnju tog leka u našoj zemlji.
Brnabić je, na svečanosti povodom obeležavanja jubileja uspešnog partnerstva kompanija Hemofarm, Roš i zdravstvenog sistema Srbije, rekla da je zbog proizvodnje Corposa sada mnogo lakše da se i drugi inovativni lekovi proizvode u Srbiji.
To, kako je rekla, omogućava nabavku drugih inovativnih lekova, što će unaprediti zdravstvo u Srbiji.
 
Brnabić je navela da se u odnosu na 2018. godinu u Srbiji četiri puta više pacijenata obolelih od multiple skleroze leči o trošku RFZO, i da ih je danas 4.100.
 
Budžet za obolele od retkih bolesti 2012. godine bio je 130 miliona, a sad je 4,3 milijarde dinara, što su, kako je ocenila, "neverovatne promene u odnosu prema obolelima".
 
Brnabić je rekla da su skladišta repromaterijala za lekove puna i da će se vlasti truditi da ne bude nestašice lekova u Srbiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".