Izmena: Lekovi van liste mogu na teret RFZO ako su najbolja terapija

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je Pravilnik o većoj dostupnosti lekova, takozvani "oflejbel" (off-label), promenjen nakon 30 godina.
Izmena: Lekovi van liste mogu na teret RFZO ako su najbolja terapija
Foto: Pixabay (ilustracija)

Kako je navela, to će pacijentima omogućiti najbolju terapiju, bez obzira da li je lek registrovan za drugu indikaciju.

"Imali ste situacije sa kojima se susretala i dok sam bila direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, da lek koji je registrovan za jednu indikaciju niste mogli da dajete za drugu iako je jako efikasan samo zato što nije bio na listi", rekla je Grujičić.
Prema njenim rečima, od sada će konzilijarnu odluku lekara da je određeni lek najbolja terapija za pacijenta u tom trenutku potvrđivati etički odbor zdravstvene ustanove koja onda može da primeni lek bez bojazni od dodatnih troškova.
 
"Njihova primena će ići na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. To se odnosi na lečenje svih bolesti u dečjem uzrastu, svih malignih i retkih bolesti, kao i primarnih autoimunih bolesti", kazala je ministarka.
 
Dodala je da planiraju da vremenom ukinu i odluku etičkog odbora ustanove, kao bi pojednostavili proceduru i kako bi za upotrebu tih lekova bila dovoljna odluka kozilijuma lekara.
 
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić kazala je da se "oflejbel" terapija na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja može obezbediti za transplantaciju, za lečenje dece, za maligne bolesti i za primarne autoimune bolesti.
 
"Za maligna i autoimuna oboljenja mogu se na teret RFZO odobravati samo generički lekovi, tj. oni kojima je isteklo patentno pravo, dok se kod lečenja dece i transplaniranih pacijenata mogu koristiti i inovativni lekovi“, rekla je Radojević Škodrić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.