SZO upozorava na "ozbiljne greške" koje veštačka inteligencija pravi u zdravstvu

Veštačka inteligencija (AI) već sada bolje od čoveka bira organe donora za transplantaciju i bolje odgovara na neka pitanja o zdravlju pacijenata, ali ona donosi i rizike i "ozbiljne greške".
SZO upozorava na "ozbiljne greške" koje veštačka inteligencija pravi u zdravstvu
Foto: Pixabay
Svetska zdravstvena organizacija sa sedištem u Ženevi pozdravlja ogromni potencijal veštačke inteligencije koja može biti jako korisna, ali upozorava da uvođenje postupaka lečenja AI-ja u zdravstveni sistem nosi opasnost od "potpuno pogrešne" informacije.
"Nužno je proceniti opasnosti korišćenja alata LLMs (generated large language model tools) kao što je ChatGPT jer oni mogu voditi do teških grešaka u zdravstvu i potkopati poverenje u AI", saopštila je SZO.
UN-ova agencija za zdravlje oglasila se u vreme kada primena veštačke inteligencije velikom brzinom stiče popularnost. Zabrinutost proističe iz toga što se redovne norme opreza ne primenjuju na LLMs.
 
Predlagači korišćenja AI-ja veruju da će lekari ubrzo koristiti sistem AI Chat da brže odgovore na pitanja pacijenata o njihovom zdravlju, a koristiće se AI-jem i u dijagnostici. 
 
Međutim, dva chatbota Microsofta i Googlea pokazala su da njihovi odgovori nisu potpuno pouzdani kad je reč o činjenicama, a SZO je zabrinuta baš zato što se ti odgovori čine pouzdanim.
 
"LLMs proizvodi odgovore koji se mogu činiti autoritativnim i verodostojnim krajnjem korisniku. Međutim, ti odgovori mogu biti potpuno netačni ili sadržati ozbiljne greške, posebno kad je reč o odgovorima povezanima sa zdravljem", upozorava SZO.
 
Te informacije mogu dovesti u zabludu i proizvesti informaciju koja će se činiti jako verodostojnom, a koju javnost ne može da razlikuje od pouzdane. SZO zato predlaže da se pre primene AI-ja u zdravstvu struka pozabavi tim pitanjima i da izvaga korist i štete pre nego što odobri njeno masovno korišćenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.