Veštačka inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

Naučnici su upotrebili veštačku inteligenciju (AI) kako bi otkrili novi antibiotik koji može ubiti smrtonosnu vrstu superbakterije, prenosi BBC.
Veštačka inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije
Foto: Pixabay
AI je pomogao da suzi hiljade potencijalnih hemikalija na svega nekoliko za testiranje u laboratoriji.
Rezultat je ispao potentni, eksperimentalni antibiotik zvan abaucin, kojem će trebati dalja testiranja pre nego što počne da se koristi. Istraživači u Kanadi i SAD-u kažu da AI ima moć da znatno ubrza otkriće novih lekova.
To je poslednji u nizu primera kako alati veštačke inteligencije mogu biti revolucionarna snaga u nauci i medicini. Antibiotici ubijaju bakterije, ali novih lekova nedostaje već decenijama, a bakterije postaje sve teže lečiti, kako stvaraju otpor na postojeće lekove. Godišnje više od milion ljudi umre od infekcija koje odolevaju lečenju antibioticima. 
 
Istraživači su se fokusirali na jednu od najproblematičnijih vrsta bakterija - Acinetobacter baumannii - koja može da inficira rane i uzrokuje upalu pluća.
 
Radi se o jednoj od tri superbakterije koje je Svetska zdravstvena organizacija identifikovala kao "kritičnu" pretnju. Često ne reaguje na razne antibiotike i problem je za bolnice i staračke domove, gde može preživeti na površinama i medicinskoj opremi.
 
Doktor Džonatan Stouks sa Univerziteta Mekmaster opisuje bakteriju kao "javnog neprijatelja broj jedan" i kaže kako je vrlo često otporna na gotovo svaki antibiotik. Sledeći korak je usavršavanje leka u laboratoriji i potom sprovođenje kliničkih ispitivanja. Očekuje da bi prvi antibiotici u čijem će razvoju pomoći AI mogli stići 2030.
 
Zanimljivo je da ovaj eksperimentalni antibiotik nije imao efekta na druge vrste bakterija i deluje samo na A. baumannii. Mnogi antibiotici ubijaju bakterije bez razlike. Istraživači veruju da će preciznost abaucina otežati pojavu rezistencije na lekove i dovesti do manje nuspojava.
  • ???

    13.06.2023 08:04
    Sta moze vjestacka int.kad sve podatke u njenoj memoriji je pohranio covjek.To su gluposti da ona nesto pronasla i otkrila sto covjek nije mogao.Ako je samostalna da ne treba covjek,onda je to cudoviste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.