Kako do uspešne psihoterapije iz udobnosti sopstvenog kauča i doma

Na početku "Hobita", Tolkinove velike sanjarije o putovanju, glavnom liku Bilbu najteže je da prekorači kućni prag i stupi na stazu velike avanture u kojoj će se konačno i suočiti sa samim sobom.

Psihoterapija na mnogo načina liči na arhetipsko putovanje u kom je potrebno učiti kako se nositi sa različitim iskušenjima i istrajati pre stizanja do cilja. 

Nije slučajno da naše unutrašnje putovanje ponavlja korake velikog puta kakav su prelazili heroji u velikim potragama. Uostalom, i sama mitologija vuče sa izvora kolektivnih snova i strahova čovečanstva. 

Upravo da bi olakšali taj prvi korak koji je često i najveći, stručnjaci okupljeni oko Selfnesta osmislili su onlajn platformu koja korisnicima omogućava da se jednostavno povežu sa psihoterapeutom preko svog kompjutera ili telefona. 
 
Cela komunikacija između korisnika i psihoterapeuta odvija se u okviru same platforme, bez upućivanja na bilo kakve spoljnje kanale, što obezbeđuje potpunu sigurnost podataka i zaštitu obe uključene strane. 
 
Na platformi Selfnest rade sertifikovani psihoterapeuti sa velikim iskustvom u psihoterapijskom radu. Korisnici mogu da biraju između različitih paketa usluga – od klasične video seanse do chat paketa za one kojima je lakše da pišu umesto da govore uživo.
 
  
 
Prema istraživanju "Mentalno zdravlje u Srbiji" koje je sproveo GIZ (nemačko Udruženje za međunarodnu saradnju) trećina stanovništva u Srbiji može se smatrati psihički ugroženom, a na našim prostorima nažalost i dalje istrajava neopravdana društvena stigma u vezi sa odlaskom kod psihoterapeuta. Da bi i u ovom smislu olakšali korisnicima, za one koji tako odaberu, Selfnest omogućava potpunu anonimnost za vreme trajanja psihoterapije. 
 
U Selfnestu je razvijen algoritam koji na osnovu jednostavnog upitnika predlaže psihoterapeute koji su stručni za tip problema sa kojima se korisnik bori, koji imaju iskustva sa sličnim situacijama ili imaju slobodne termine u kratkom roku. Naravno, odluka kog će psihoterapeuta na kraju odabrati je na samom korisniku. 
Selfnest je osmišljen po modelu koji postoji na stranom tržištu, ali ne i u Istočnoj Evropi. Ovaj pionirski projekat je nastao iz želje da se podigne svest o mentalnom zdravlju kod nas, da se ljudi osnaže da govore o ovim temama, i da se konačno sruše tabui u vezi sa psihoterapijom koja bi trebalo da bude lako dostupna svima kojima je potrebna.
 
Projekat je pokrenula i finansirala kompanija Inviggo po ideji novosadske preduzetnice Aleksandre Milisavljević. U stvaranju platforme, osim Inviggo tima, učestvovali su i psihoterapeuti i pravnici sa idejom da se kreira što bolje korisničko iskustvo i da se ovako osetljiva tema u potpunosti pokrije na polju zaštite korisnika i njihovih podataka.
 
A za one junake i putnike koji se osećaju da su spremni da prekorače prag, i da, da parafraziramo Tolkina, slušaju borove i vodopade, istražuju tamne kutke, i nose mač umesto štapa za šetnju, Selfnest je tu da pruži svaku podršku. 
 
Prvih dvoje čitalaca koji se jave preko emaila marketing@selfnest.com ili instagram naloga https://www.instagram.com/self.nest/ dobiće kupon za prvu terapiju. 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?