Idete na put? Evo šta farmaceuti savetuju da treba nositi od lekova

Ukoliko se spremate za letnji odmor, jedna od stavki koja bi trebalo da se nađe u vašem koferu je i putna apoteka.
Idete na put? Evo šta farmaceuti savetuju da treba nositi od lekova
Foto: Pixabay
Farmaceuti su za N1 istakli da bi i nekoliko dana pre odmora, kao i na samom odmoru trebalo uzimati probiotik, kao prevenciju za stomačne probleme.
Savet za one kojima je muka tokom vožnje automobilom ili autobusom je da pred put popiju tablete protiv mučnine.
Lekove koji su redovna terapija treba poneti u dovoljnoj količini, savetuju farmaceuti i dodaju da je neophodno da budu odgovarajuće čuvani – insulin u futrolama, na primer.
 
Toplomer bi bilo dobro imati sa sobom, kao i lekove protiv povišene temperature i bolova – paracetamol ili ibuprofen. U slučaju putovanja sa bebama, to su sirup i čepići. Takođe, ukoliko putujete s bebama, trebalo bi poneti i odgovarajuću formulu ako se koristi dohrana.
 
Lekove protiv alergijskih reakcija bi bilo dobro imati pri ruci, zbog raznih nepredviđenih situacija.
 
Ujedi insekata, ili, ukoliko ste na moru, opekotina meduze mogu da nam upropaste odmor. Kao preventivu možete koristititi sredstvo protiv ujeda insekata, a ukoliko do njega ipak dođe, tu su kreme koje ublažavaju svrab.
 
Najvažnije – zaštita od sunčevih zraka
 
Ono što su svi farmaceuti sa kojima je N1 razgovarao podvukli kao najvažnije tokom letnjeg odmora je zaštita od sunčevih zraka.
 
Ovaj savet stoji i u slučaju letovanja na planini i na moru, ali i tokom boravka u gradu na suncu.
 
Pre izlaska na sunce treba se namazati kremom sa SPF 50+, a nanošenje treba ponavljati nekoliko puta tokom boravka na suncu, naročito nakon kupanja u moru ili bazenu. Decu je, naglašavaju, posebno važno zaštititi. Istakli su rizik od raka kože i napomenuli da "koža pamti".
 
Nega kože je važna i nakon izlaganja suncu. Kreme i mleka za hidrataciju i negu se preporučuju za to. Mogu se kupiti i posebne kreme za posle sunčanja, ali se može koristiti bilo koja krema na bazi pantenola.
 
Fiziološki rastvor, kapi za nos, veštačke suze za oči, hidrogen za uši (ukoliko dođe do začepljenja), kao i pastile za grlo bilo bi zgodno imati pri ruci tokom letovanja, da ne biste došli u situaciju da tragate za apotekom ako zatreba.
 
Na kraju, iako sve ovo ponesete sa sobom, savet je i da se uplati putno zdravstveno osiguranje – da biste bili što više opušteni i iskoristili odmor u pravom smislu – da se odmorite.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.