Malta legalizovala abortus - samo ako ima rizika po zdravlje žena

Parlament Malte je jednoglasno usvojio zakon kojim se legalizuje abortus ali samo pod uslovom ako ima rizika po ženino zdravlje, što se smatra velikim korakom za jednu pretežno rimokatoličku naciju.
Malta legalizovala abortus - samo ako ima rizika po zdravlje žena
Foto: Pixabay
Odluka olakšava najstrože zakone o abortusu u Evropskoj uniji, ali su aktivisti za izbor povukli svoju podršku, rekavši da izmene u poslednjem trenutku čine zakon "nejasan, neizvodljiv i čak opasan".
Prema odredbama novog zakona lekaru se dozvoljava da prekine trudnoću bez daljih konsultacija samo ako je život majke u neposrednoj opasnosti. Žena čije je zdravlje u velikoj opasnosti može dobiti pristup abortusu samo nakon pristanka tri specijalista.
Hiljade Maltežana protestovalo je protiv zakona na demonstracijama u decembru. Vladajuća Laburistička partija, koja je podnela originalni predlog zakona, podržala je amandmane, dok je opozicija takođe stala u podršku nakon izmena.
 
Koalicija 14 grupa za izbor je rekla da je uslov za troje specijalista "neizvodljiv i opasan", i upozorili su da je čak i u slučajevima kada je život žene ugrožen, "velika verovatnoća da će lekari tražiti odobrenje zbog straha od krivičnog gonjenja".
Malta je jedina od 27 država EU koja je do sada zabranjivala abortus iz bilo kog razloga, propisujući kaznu od tri do četiri godine zatvora ako se pomogne ženi u izvršenju abortusa.
 
Zakon se retko primenjuje, a poslednji poznati slučaj da je neko bio zatvoren datira iz 1980. godine. Ipak, ranije ovog meseca jedna žena je optužena po zakonu protiv abortusa, ali nije bila pritvorena.
  • Igor

    29.06.2023 01:00
    Nisam znao da su Maltežani tako zatucani. A prodaju se turistima kao neka kul destinacija c, c, c...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.