Niško porodilište prvo u Srbiji: Porodilje mogu da udišu "gas smejavac" tokom porođaja

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Niš odobrila je budućim očevima da prisustvuju porođaju.
Niško porodilište prvo u Srbiji: Porodilje mogu da udišu "gas smejavac" tokom porođaja
Foto: 021.rs (arhiva)

Oni treba da dostave potvrdu Doma zdravlja o završenoj školi roditeljstva i potvrdu o urednom brisu grla i nosa.

Odluka je doneta na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja i uz uvažavanje činjenice da su se stekli epidemiloški uslovi, odnosno da je opasnost od širenja korona virusa sve manja, saopštila je Klinika.
"Bez obzira na dozvolu za prisustvo, lekari će biti u obavezi da supružnika udalje iz porođajne sale ukoliko svojim ponašanjem i prisustvom ugrožava rad medicinskog tima i time šteti samom porođaju", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da je novina u radu Klinike za ginekologiju to što svaka žena koja nije dobila epiduralnu ili spinalnu anesteziju može da udiše azotni oksidul na sopstveni zahtev i time smanji bol, strah i nelagodu tokom porođaja.
 
Gas azotni oksidul - "gas smejavac" koristi se u porodilištima u svetu, a niško porodilište prvo je u Srbiji koje ga je uvelo u upotrebu.
  • Mama

    27.07.2023 07:53
    Bravo za Nis! Mnogo bi bilo lakse imati nekog svog tokom kontrakcija, posebno ako su indukovane. Sta bih dala da je pored mene bio suprug a ne sestra koja udje na 3 sata da se izdere na mene. Obecavala vodu koju nikad nije donela. Za 10 dana koliko smo beba i ja lezali, WC nije opran nijednom. Sama pomisao na Betaniju mi stvara traumu.
  • Mare

    16.07.2023 13:33
    @Bravo Niš!
    Porodiliste zvano horor. Da vidite na sta lice kreveti, posteljine, spavacice, muka da vas uhvati. Toaleti posebna prica. Godinama se prica o totalnoj rekonstrukciji a radi se samo na sminkeraju. Ovo su uveli da bi se lakse preguralo sve to.
  • Ana

    16.07.2023 13:33
    A Betanija na cekanju
    Za Betaniju navodno nema uslova niti se mogu stvoriti da prisustvuju ocevi - mada o cemu da pricamo kad nema ni glava tuseva u svim kupatilima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?