Batut: Do 11. novembra 91 slučaj groznice Zapadnog Nila

Na teritoriji Srbije do 11. novembra registrovan je ukupno 91 slučaj zaraze groznicom Zapadnog Nila.
Batut: Do 11. novembra 91 slučaj groznice Zapadnog Nila
Foto: Pixabay
Do sada su prijavljena dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem, objavio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".
 
Groznicom zapadnog Nila zaražena su 54 muškarca i 37 žena starosti od 18 do 89 godina.
Prijavljeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda (23), Južnobačkog (24), Sremskog (10), Zapadnobačkog (9), Južnobanatskog (6), Srednjobanatskog (4), Braničevskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Pomoravskog (2), Severnobanatskog (2), Nišavskog (1) i Moravičkog (1) okruga.
 
U istom vremenskom periodu, prijavljena su dva smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa tim oboljenjem - po jedan u Južnobačkom i Zapadnobačkom okrugu.
Do 8. novembra, u državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljena su 692 slučaja zaraze groznicom Zapadnog Nila, od toga u Italiji 329, Grčkoj (162), Rumuniji (101), Francuskoj (38), Mađarskoj (29), Španiji (16), Hrvatskoj (6), Nemačkoj (6) i Kipru (5).
 
Jedan slučaj zaraze prijavljen je u Severnoj Makeoniji.
 
U istom razdoblju, registrovana su 63 smrtna ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila - u Grčkoj (22), Italiji (26), Rumuniji (12) i Španiji (3).
 
Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni prenosilac virusa je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i u Srbiji.
 
Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra, podseća Institut.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.