U Hrvatskoj najveći broj obolelih od velikog kašlja u poslednjih 40 godina

U Hrvatskoj se povećava broj obolelih od velikog kašlja, najviše ih je među decom, pa se organizuju punktovi za testiranje na zarazu.
U Hrvatskoj najveći broj obolelih od velikog kašlja u poslednjih 40 godina
Foto: Pixabay
Prema evidenciji HZJZ-a do sada je u Hrvatskoj od velikog kašlja obolelo 2.312 osoba, najviše u Gradu Zagrebu, a nakon toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći broj obolelih je starosti od 10 do 14 godina.
Stručnjaci su upozorili da je ovo najveći broj obolelih od velikog kašlja u Hrvatskoj u poslednjih 40 godina. Upozorili su i da je vakcinacija protiv velikog kašlja i drugih zaraznih bolesti i dalje najefikasnija zaštita novorođenčadi i odojčadi, kao i starije dece koje se sprovodi prema programu vakcinacije, prenosi zagrebačka N1.
Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak istakao je ranije da, nažalost, i sada, kao i tokom pandemije korona virusa, u javnom prostoru ima onih koji šire neproverene i naučno neutemeljene informacije o velikom kašlju i štetnosti vakcinacije protiv ove zarazne bolesti.
  • MK

    11.12.2023 22:59
    vakcine
    Pa naravno, biće još toga - šarlah, difterija, poliomijelitis, magareći kašalj! Samo napred, ubijajte svoju decu u ime slobode opredeljivanja. Samo što na taj način ne ugrožavate samo svoju decu, a ni vaša ni tuđa deca nisu zamorci, to izgleda zaboravljate!
  • felix

    11.12.2023 10:36
    samo
    slušajte antivaksere ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.