Istraživanje: Flaširana voda u proseku sadrži četvrt miliona komada nanoplastike

Prosečan litar flaširane vode sadrži skoro četvrt miliona nevidljivih komada nanoplastike, prema novom istraživanju naučnika sa univerziteta Kolumbija i Rutgers.
Istraživanje: Flaširana voda u proseku sadrži četvrt miliona komada nanoplastike
Foto: Pixabay
Naučnici su koristili mikroskop sa dvostrukim laserima da detektuju i kategorizuju komade plastike po prvi put, prenosi Skaj njuz.
 
Posmatrajući pet uzoraka brendova flaširane vode, naučnici su otkrili da se nivoi čestica kreću od 110.000 do 400.000 po litru, u proseku oko 240.000, otkriveno je u studiji objavljenoj u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Čini se da veći deo plastike dolazi iz same boce i filtera sa membranom reverzne osmoze koji se koristi za zaustavljanje drugih zagađivača, zaključila je glavna autorka studije Naižin Kijan sa Univerziteta Kolumbija.
 
"Ne znamo da li je opasno ili koliko je opasno. Znamo da nanoplastika ulazi u tkiva sisara, uključujući ljude, a trenutno se istraživanje bavi njenim uticajem na ćelije", dodala je toksikološkinja Fibi Stejplton.
Međunarodno udruženje za flaširanu vodu saopštilo je da medijski izveštaji o česticama u vodi "ne čine ništa više nego nepotrebno plaše potrošače", dok je Američki savet za hemiju, koji predstavlja proizvođače plastike, odbio da komentariše.
  • Žedni Zrenjaninac

    13.01.2024 18:48
    Banaćani su pola ljudi - pola plastika. Već 20 godina moraju da piju tuđu česmovaču pakovanu u plastične flaše. Neki njome čak i kupaju decu jer u tekućini iz gradskog vodovoda ima previše arsena, hlora, humusa, metana i teških metala. Da ironija bude još veća, vodotoranj u centru nikada nije punjen vodom jer bi se srušio, a u gradu je otvoren privatni bazen sa mineralnom vodom!
  • Bananamen

    12.01.2024 09:58
    @jomo
    Na zalost nije tona nego 1000 tona, milion kilograma
  • 313z

    12.01.2024 07:12
    Otkriće
    Svakoga dana je sve jasnije da je najopasnije po zdravlje biti živ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.