Gazirana pića uzrokuju agresivnost

Istraživanjem koje je sprovedeno na 1.878 tinejdžera iz 22 škole u Bostonu, starosti od 14 do 18 godina, dokazana je povezanost konzumiranja slatkih gaziranih pića i agresivnosti.
Istraživanjem koje je sprovedeno na 1.878 tinejdžera iz 22 škole u Bostonu, starosti od 14 do 18 godina, dokazana je povezanost konzumiranja slatkih gaziranih pića i agresivnosti.

Ispitanici su pitani koliko su protekle sedmice popili gaziranih zaslađenih pića. Rezultati su pokazali da 70 odsto tinejdžera pije do četiri konzerve zaslađenog gaziranog pića nedeljno, dok 30 odsto ispitanika nedeljno pije pet ili više konzervi.

Posle toga su istraživači tražili potencijalne pokazatelje nasilničkog ponašanja u grupi ispitanika pri čemu je kod dece koja su pila više od pet konzervi soka nedeljno zabeležena veća konzumacija alkohola, češće pušenje cigareta i agresivno ponašanje prema vršnjacima i članovima porodice, pa čak i posedovanje oružja.

Takođe je utvrđeno da je nivo agresivnog ponašanja bio proporcionalan količini konzumiranih gaziranih pića.

Naučnici su zaključili da su tinejdžeri koji su značajno konzumirali gazirana zaslađena pića bili 9 do 15 odsto agresivniji od svojih vršnjaka, čime je dokazano da je uticaj gaziranih pića na ponašanje adolescenata isti kao i, na primer, uticaj alkohola ili pušenja.

  • Sedam

    30.12.2011 09:56
    A da nije recimo da piju više gaziranih pića zato špto piju više alkohola, pa su onda zato i agresivni ? Ko su idioti koji su izvodili ovakve zaključke ?
    (Postoji na ovu temu divan skeč Monti Pajtona: naime, pingvinima iz ZOO vrta i Mađarima koji ne znaju ni reč engleskog, postavljaju istovetna pitanja na engleskom; kad ni jedni ni drugi ne odgovore, to je dokaz da Mađari i pingvini imaju jednak IQ)
  • Пера

    29.12.2011 13:10
    Србија
    Канда код нас то нико не пије, кад ладно трпимо оно што нико не би.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.