Nemaju dovoljno donora, pa gaje svinje za transplantaciju organa ljudima

Tim predvođen japanskim naučnicima uspešno je uzgojio tri genetski modifikovane svinje za upotrebu u transplantaciji organa i ćelija sa životinja na ljude.
Nemaju dovoljno donora, pa gaje svinje za transplantaciju organa ljudima
Foto: Pixabay
To je prvi takav slučaj u Japanu, koji se bori sa nedostatkom donora, saopštila je kompanija "PorMedTec Co" koja sprovodi projekat.
 
Bezbednost takve transplantacije između vrsta sada će biti predmet istraživanja daljim testiranjem na životinjama, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi agencija Kjodo.
Tim naučnika, među kojima koji su i članovi biotehnološke kompanije "eGenesis", uzgajao je svinje koristeći ćelije sa 10 različitih gena modifikovanih da spreče odbacivanje od strane ljudskog organizma, navodi "PorMedTec".
 
Oplođene jajne ćelije, proizvedene u oktobru korišćenjem tehnologije kloniranja, presađene su u matericu surogat majke svinje, a tri praseta su došla na svet u nedelju carskim rezom.
Kada bude potvrđeno da rastu, svinje će biti donirane naučnim institutima u Japanu za korišćenje u istraživanju transplantacije organa drugim životinjama, kao što su majmuni, prenosi Kjodo.
 
Kako je naveo osnivač "PorMedTec-a" i vodeći naučnik Hiroši Nagašima u saopštenju, kompanija se nada da će u narednom periodu transplantacija ćelija i organa sa životinje na čoveka, poznata kao ksenotransplantacija, pružiti rešenje za nedostatak donora organa.
 
Japan trenutno ima oko 16.000 registrovanih pacijenata koji čekaju na organe, a samo oko tri procenta ih dobije na godišnjem nivou, pokazuju podaci Japanske mreže za transplantaciju organa.
  • V

    15.02.2024 18:19
    Kod nas bi crkva i ovo zabranila a indijanci bi se isprimali da je to sotonina rabota…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.