Pola Srbije ima visok krvni pritisak

U Srbiji preko 50% odraslog stanovništva ima visok krvni pritisak, što nas svrstava u red veoma bolesnih nacija.
U Srbiji preko 50% odraslog stanovništva ima visok krvni pritisak, što nas svrstava u red veoma bolesnih nacija.

Teške posledice visokog krvnog pritiska mogu da se spreče, ali se na prevenciji zdravlja i zdravstvenom prosvećivanju u Srbiji radi jako malo. Podaci iz 54 koronarne jedinice u Srbiji pokazuju da čak 70% pacijenata sa akutnim infarktom srca imaju povišen krvni pritisak, koji je kod velikog broja obolelih bio nelečen.

"Od ukupnog broja bolesnika koji ima povišen krvni pritisak, koji je izrazito negativan faktor za nastanak koronarne bolesti, leči se možda nekih, svaki treći. A od tog svakog trećeg, svaki deseti ili jedanaesti ima korigovan faktor, krvni pritisak", kaže za B92 dr Aleksandar Nešković, kardiolog i zamenik direktora KBC Zemun.

Visoki krvni pritisak oštećuje krvne sudove u celom organizmu. To je najmasovnija bolest današnjice koja, ako se ne leči izaziva i infarkt srca.

Visoki krvni pritisak se naziva i tihim ubicom jer često ne daje znake upozorenja. U Srbiji obolevaju sve mlađi ljudi, granica se sa 50 spustila na 35 pa je jako važno da se otkrije na vreme. Visoki krvni pritisak se ne može izlečiti, ali se redovnim i doživotnim uzimanjem lekova može držati pod kontolom. O opasnostima nelečenog krvnog pritiska, masnoćama u krvi, gojaznosti i opasnostima nedovoljnog kretanja pacijenti u Srbiji saznaju najčešće tek kad se ozbiljno razbole.

"Lekari opšte prakse jednostavno nemaju vremena, po onom uvidu koji ja imam u to, nemaju vremena uopšte da razgovaraju sa pacijentom. Oni su apsolutno opterećeni ogromnim brojem pregleda, ogromnim brojem uputa koje izdaju. Tako da je u njihovoj svakodnevnoj aktivnosti razgovor sa pacijentom praktično nemoguć", dodaje dr Nešković.

Nelečeni visoki krvni pritisak dovodi do oštećenja vida, moždanog udara, infarkta srca, otkazivanja bubrega, aneurizmatskih bolesti. Sve ove posledice vode u invalidnost ili smrt, a njihovo lečenje je dugotrajno i veoma skupo. Teške posledice visokog krvnog pritiska mogu da se spreče, pre svega redovnim uzimanjem lekova koje je propisao lekar, ali i zdravijim načinom života i zdravijom ishranom.

  • Novosadjanka 28

    10.01.2012 00:05
    ...
    Eh sta ja da kazem, ja sam pre dve godine saznala da bolujem od visokog pritiska i moram redovno da uzimam lekove. A imam tek 28 godina. A sve je to kriva banana drzava.
  • cure

    09.01.2012 18:01
    meni
    dovoljno videti velju ilica i to je to....
  • 09.01.2012 14:57
    Koliko je od tih 54 koronarnih jedinica na Kosovu? Odnose li se podaci na sve građane na teritoriji koju Srbija smatra svojom ili samo na Srbe? Dajte dogovorite se postoji li za vas 2.000.000 Albanaca ili ne, priznajete li ih za ravnopravne građane ili ne, pa se onda frljajte statistikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.