Onkolozi u Nišu: Maligne bolesti će preteći kardiovaskularne po učestalosti, neophodna prevencija

Živimo u vreme epidemije malignih i kardiovaskularnih bolesti, a da bi videli benefite od ulaganja u opremu i inovativne terapije, mora se više raditi na prevenciji.
Onkolozi u Nišu: Maligne bolesti će preteći kardiovaskularne po učestalosti, neophodna prevencija
Foto: 021.rs
To je istaknuto na otvaranju Nacionalne onkološke konferencije u Nišu.
 
Načelnica Klinike za onkologiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Ana Cvetanović  je kazala da je onkologija jedna od najdinamičnih grana medicine jer to, kako je navela, nameće epidemiloška situacija u čitavom svetu.
"Po nekim prognozama 2035. maligne bolesti preteći će kardiovaskularne bolesti po učestalosti i mortalitetu", kazala je ona.
 
Takva predviđanja, kako je ukazala, "zahtevaju stalnu edukaciju kako bi pacijenti dobijali što bolju terapiju".
Istakla je da je lista lekova za lečenje različitih maligniteta, u martu ove godine proširena za još 17 inovativnih medikamenata.
 
Kako je kazala, reč je o lekovima koji se, između ostalog, koriste za lečenje karcinoma dojke, digestivne i urološke karcinome i kolorektalnog karcinoma.
 
Rekla je da "ti inovativni lekovi počinju da se primenjuju u ovom mesecu", te precizirala  da su tenderi su završeni i da se potpisuju ugovori sa zdravstvenim ustanovama.
 
"Da nije bilo kovida mislim da bi češće izlazile nove liste lekova, ali imamo obećanje da će se taj kontinuitet nastaviti", kazala je Cvetanović.
 
Prema njenim rečima, u poslednjoj deceniji u onkologiji najveća promena dogodila se u terapijama.
 
Rekla je da su "inovativne terapije visokoselektivne i ciljane i da se dosta razlikuju u odnosu na raniju hemoterapiju" koja jem kako je objasnila bila neselektivna pa su pacijenti imali više neželjenih dejstava.
 
"Većina tih terapija prima se preko inekcija ili su to tablete što pruža dobar komfor pacijentima, a to je jako bitno jer se nekada oboleli leče godinama", istakla je.
 
Kazala je i da su nove terpacije veoma efikasne i metastatske bolesti pretvaraju u hronično stanje, a kako je navela, "ranije otkrivene karcinome potpuno leče".
 
Rekla je i da 30 do 40 odsto svih karcinoma podleže prevenciji i da mogu da se otkriju u najranijoj fazi, a to, kako je navela, znači izlečenje većeg broja pacijenata.
 
Dok se prevencija "na neki način ne reši sistemski" ono što, kako je ukazala, "možemo sami da učinimo  je da se odgovornije ponašamo prema sebi".
 
"Za žene starije od 45 godina to između ostalog znači odlazak na mamografiju jednom u dve godine, a za muškarce starije od 50 godina proveru prostata specifičnog antigena", kazala je ona.
 
Direktor UKC Zoran Perišić  je rekao da ta zdravstvena ustanova ima kapacitete da dijagnostifikuje i leči onkološke pacijente.
 
"Dogodi da se nečega nema, ali nikada ne krivicom Kliničkog centra. Najčešće je razlog u dobavljaču za to što neki lek kasni dan, dva ili pet", rekao je on.
 
Kazao je da "to u suštini ne menja ništa u zdravstvenom biltenu pacijenta" ali, kako je dodao, oni koji boluju od maligne bolesti kašnjenje leka poistovećuju sa lošim ishodom".
 
Prema njegovim rečima, UKC Niš trenutno raspolaže svim lekovima, a ministarstvu zdravlja upućen je danas spisak sa opremom čija je popravka hitno potrebna.
"Jedan akcelerator ne radi mesecima, nadam se da će to jako brzo biti popravljeno", rekao je Perišić.
 
Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko je kazao da prema podacima nadležnih, Srbija i dalje beleži rast oboljevanja od malignih bolesti, ali se, kako je naveo beleži i pad smrtnosti.
 
Druga nacionalna onkološka konferencija okupila je lekare različitih specijalnosti iz cele Srbije, a osim onkologa prisutni su i hirurzi, radiolozi i radioterapeuti.
  • Mitar

    19.05.2024 17:45
    Živimo u kanceroznom okruženju. Vazduh, voda, zemlja, hrana, sve zagađujemo.
  • Lucifer

    19.05.2024 09:49
    Pojačajte slaninu i roštilj!
  • rale

    19.05.2024 08:38
    Pa kada se uklone sve epidemije, ostaju srčana oboljenja i rak kao glavni uzroci smrti. To je čista statistika, jedno srce imaš, ako ono stane to je kraj, a rak je nešto što mnogi ljudi dobijaju uprkos prevenciji i kontrolama, i kako imuni sistem slabi kroz godine tu je sve veća šansa za dobijanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.