Spermatozoidi određuju dužinu života

Gen prisutan u spermatozoidima je ključan za očekivano trajanje života muškaraca, sugeriše istraživanje japanskih naučnika objavljeno u časopisu "Human Reproduction".
Gen prisutan u spermatozoidima je ključan za očekivano trajanje života muškaraca, sugeriše istraživanje japanskih naučnika objavljeno u časopisu "Human Reproduction".

Prema novim nalazima, ovaj je gen prisutan i kod žena, ali je aktivan samo kod muškaraca.

Istraživači dodaju da je gen po imenu Rasgrf1 odgovoran za snažniju telesnu građu muškaraca, ali uz cenu smanjenja očekivane životne starosti. Testiranja sprovedena na životinjama su pokazala da je deaktivacijom Rasgrf1 moguće znatno popraviti funkciju imunološkog sastava i trajanje života produžiti za trećinu.

Istovremeno, kod tih jedinki je zabeležena znatno manja telesna masa, a naučnici dodaju da njihovi nalazi mogu objasniti zbog čega žene u proseku žive nekoliko godina duže od muškaraca.

Takođe, istraživanje sprovedeno u SAD ukazuje da osobe koje duže sede, u proseku žive kraće.

Neke ranije studije su već dovele u vezu sedenje i veće izglede za dijabetes tipa 2, bolesti srca i nezdravu ishranu kod dece.

U proseku su učesnici istraživanja imali 37 odsto veći rizik za smrt ako su svakodnevno sedeli najmanje 6 sati, u odnosu na svoje vršnjakinje koje su dnevno provodile manje od 3 sata u sedećem položaju.

Kod muških ispitanika je ovaj rizik bio 17 odsto veći.

Ipak, rizik za smrt povezan sa trajanjem sedenja je dodatno rastao ako su ispitanici bili telesno neaktivni i povećavao se do 94 odsto za žene i 48 odsto za muškarce.

Naučnici veruju da je dobijene rezultate barem delimično moguće objasniti uticajem dugotrajnog sedenja na prisutnost hormona koji utiču na koncentraciju triglicerida, holesterola i drugih markera za niz bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.