Četvorogodišnja devojčica postala dečak

Jedan par u Velikoj Britaniji dozvolio je 4-godišnjoj ćerki Sofi da postane dečak i dali joj novo ime – Džejk.
Jedan par u Velikoj Britaniji dozvolio je 4-godišnjoj ćerki Sofi da postane dečak i dali joj novo ime – Džejk.

Sara i Juri Braun veruju da je Džejk, sada petogodišnjak, dečak zarobljen u telu devojčice, što znači da je za sada najmlađa osoba kod koje je primećen poremećaj rodnog identiteta.

Već u drugoj godini Sofi je roditelje ubeđivala da je dečak, a u četvrtoj počela da odbija da nosi suknjice i haljinice. Tada su je roditelji odveli kod psihologa koji je procenio da je u njenom slučaju reč o poremećaju rodnog identiteta.

“Kada je naše dete imalo tri godine, pokazali smo mu knjigu ljudske anatomije i objasnili mu da je rođeno kao devojčica. Međutim, ona je bila uporna i pitala nas: "A kada ste me vi to promenili?"”, kaže mama Sara (37).

Ona kaže da je Sofi, umesto Barbikama bila opsednuta superherojima i oblačila kostim Spajdermena. Tata Juri (40) kaže da je Sofi čak krišom uzimala njegov brijač, pa je u pokušaju "brijanja brade", jednom prilikom čak posekla usnu. "Postalo je jasno da je naše dete transrodno. Našli smo terapeuta koji joj je uspostavio dijagnozu i mi smo odlučili da je od tog dana zovemo Džejk. Bolje je i to, nego da kasnije u životu nosi emotivne ožiljke i zbog toga postane depresivna ili se okrene porocima", smatra on.

Prošle jeseni Sara i Juri doneli su hrabru odluku da javno progovore o izboru svog deteta. Prvo su saopštili lokalnom svešteniku, a zatim i školi u koju ide mali Džejk. "Znali smo da će nas ljudi osuđivati i bila sam spremna na borbu. Prioritet mi je bio da niko ne povredi moje dete”, kaže Sara.

Na njihovo olakšanje, svi iz njihovog okruženja su im pružili podršku.

Ipak, teška vremena predstoje jer će pre ili kasnije Džejk ući u pubertet. "Tada ćemo morati da odlučimo da li ćemo mu dati hormone", kaže Sara i dodaje da je odluka njenog deteta i nju samu učinila boljom osobom. "Natjerao nas je sve da preispitamo svoja uverenja", kaže ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.