Tek svaka druga Novosađanka bila na pregledu dojki

Svaka druga Novosađanka mlađa od 30 i starija od 60 godina nikada nije bila na pregledu dojki.

Svaka druga Novosađanka mlađa od 30 i starija od 60 godina nikada nije bila na pregledu dojki, pokazuju istraživanja privatne poliklinike "Consilium".

Podaci su zabrinjavajući, naročito za žene između 50 i 70 godina koje najčešće obolevaju od raka tog dela tela.

Istraživanje je pokazalo i da tek svaka četvrta Novosađanka starija od 60 godina poznaje metode kojima se pregledaju dojke.

Inače, ultrazvuk dojki preporučuje se nakon 30. godine jednom godišnje svakoj ženi, dok bi samopregled trebalo obaviti jednom mesečno između petog i petnaestog dana menstrualnog ciklusa.

  • NS

    23.10.2012 19:42
    Tacno je za uput, ne moze da se ide tek tako, prevencije radi... onda pricaju kako zene nemaju svest, misle 'nece mene' i ostale nebuloze! Istina je da ovu drzavu briga za gradjane i zato ja nemam nameru da imam decu u ovoj vukoj...
  • 23.10.2012 09:43
    zvezdana
    Sramota je da u ambulantama npr. na Limanu IV, gde ima ultrazvuk moj ginekolog mi ''savetuje'' da privatno snimam grudi...sta reci...
    kao da svi imamo po 100.000 din. platu pa nam privatni preggledi ne predstavljaju problem...toliko o nasim vajnim lekarima (čast izuzecima). Ja ne pamtim kada sam bila na UZ dojki, mozda i imam početak nečega ali ne znam...toliko o našoj vajnoj zdravstvenoj zaštiti!!!!
  • Goxy

    22.10.2012 12:36
    Nije ovo tačno
    Kod mene redovno dolaze na pregled!
    Ja ih opipam izljubim i mazim, ...pa valjda zato i traže ponovni "pregled"! :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.