Stres usporava zarastanje rana

Istraživanje o delovanju psiholoških faktora na zarastanje rana i oporavak pokazalo je da stres može da bude odgovoran za sporije isceljenje rana.
Istraživanje o delovanju psiholoških faktora na zarastanje rana i oporavak pokazalo je da stres može da bude odgovoran za sporije isceljenje rana.

Profesor Džon Veinman, psiholog koji se bavi proučavanjem zdravlja u Institutu za psihijatriju pri Kraljevskom koledžu u Londonu, objasnio je da su istraživanja pokazala da stres i anksioznost mogu značajno da utiču na zarastanje rana, ali i na druge aspekte oporavka.

Portal "Moj doktor" piše da su tokom istraživanja na zdravim dobrovoljcima napravljene male ranice, slične onima koje ostaju posle biopsije. Pre toga, kod svakog ispitanika se procenio nivo stresa uz pomoć standardnih upitnika.

Rane su se pratile tokom tri sedmice uz pomoć posebne ultrazvučne tehnike koja je omogućila precizno praćenje promena oblika rane.

Analiza je pokazala da postoji veza između nivoa stresa i brzine zarastanja rana, tako da su rane kod osoba koje su bile najmanje pod stresom zarastale u proseku dva puta brže nego rane kod onih koji su imali najviši nivo stresa.

Promene u nivou kortizola, hormona koji se oslobađa u stresnim situacijama, bile su u skladu sa uočenim razlikama u brzini zarastanja rana.

Tim povodom, prof. Veinman je izrazio nadu da se rezultati ovog istraživanja mogu koristiti za pronalazak prikladnih psiholoških intervencija koje bi mogle ubrzati proces isceljenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.