Bebama ne treba davati previše kravljeg mleka

Upotreba kravljeg mleka kod beba mlađih od godinu dana izaziva anemiju, upozoravaju stručnjaci.
Upotreba kravljeg mleka kod beba mlađih od godinu dana izaziva anemiju, upozoravaju stručnjaci.

Nutricionistica u bolnici univerziteta Sulejman Demire u turskom gradu Isparta Alije Karus je, u izjavi za agenciju Anadoliju, kazala da deca treba da unose velike količine mleka i da ono - zbog proteina, kalcijuma, vitamina i fosfora koje sadrži - igra važnu ulogu u ishrani.

Ona je ipak istakla da prevelika količina kravljeg mleka za bebe nosi i određene opasnosti i rizike jer određena količina minerala u mleku sprečava apsorpciju drugih vitamina i minerala poput gvožđa.

"Kada se unosi gvožđe u organizam, ne smeju se unositi namirnice koje sprečavaju njegovu apsorpciju, a to su mleko i mlečni proizvodi. Dakle, kada se bebama mlađim od godinu dana daje previše mleka, to uzrokuje nedostatak gvožđa odnosno anemiju", kazala je Karus.

Ona je navela da nedostatak gvožđa uzrokuje umor, slabost i gubitak apetita.

Bebama koje prestanu da se hrane majčinim mlekom može se davati jogurt umesto mleka, kao i da jogurt ne blokira unos gvožđa u tolikoj meri poput mleka.

  • 07.04.2013 19:09
    http://www.vestinet.rs/pogledi/zagarantovana-smrt-jer-jedete-reciklirane-leseve-a-da-to-i-ne-znate-prvi-deo
  • mama

    06.04.2013 07:14
    e pa onda neko laze
    ja procitala a i pre neki dan upravo bilo na tv ovo sto sam napisala za iskoriscenost gvozdja iz kravljeg mleka. Iskreno mene mama nije dojila jer sam se ja rodila sa zdravstvenim problemima i bila sam na kravljem mleku. Tokom detinjstva sam retko kad bila bolesna a kravlje mleko obozavam i dan danas. Nekako mi je prirodnije ipak zdravije.
  • Andrija Šrek

    05.04.2013 14:33
    @Mama
    Nije tačno!
    Upotreba kozijeg mleka za ishranu odojčadi može dovesti do vrlo ozbiljne megaloblastne anemije, usled velikog manjka folne kiseline i vitamina B12.
    Neadaptirano kravlje mleko je previše "bogato" mineralima, koje bubrezi odojčeta nisu u stanju da prerade i opterećuju creva, bubrege, krvotok...ukratko - kravlje mleko je namenjeno teletu, a vi uporedite tele i bebu...
    Adaptirano kravlje mleko ("formule") je prema sastavu najsličnije majčinom, s tim da mu nedostaju imunološki i neki drugi faktori. Najbolje se koristi i posebno je obogaćeno gvožđem, tako da Vaša tvrdnja nije tačna.
    Dakle, majčino mleko je najbolje, a ako iz nekih razloga majka ne može ili ne želi da doji, drugi najbolji izbor je svakako "formula".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.