Steroidi - brži put do smrti, a ne do cilja

Javnosti je poznat slučaj od prošle godine kada je jedan šesnaestogodišnji dečak iz Banja Luke umro zbog prevelike doze steroida.  
Javnosti je poznat slučaj od prošle godine kada je jedan šesnaestogodišnji dečak iz Banja Luke umro zbog prevelike doze steroida.

 

Međutim, postoje i preparati koji nisu štetni za zdravlje, ali samo ako se koriste na pravilan način.

Od ranije je poznato da hormonski preparati za povećanje mišićne mase, odnosno steroidi, nose veliki rizik od oštećenja organa. Građani s kojima smo pričali mahom su protiv uzimanja ovih preparata jer štete zdravlju. Smatraju da se prirodnom ishranom može postići željeni efekat.

Nutricionista Dragan Grujić za 021 kaže da steroidi služe kao prečica do dobijanja velike mišićne mase. On napominje da postoji rizik od oštećenja polnih hormona i drugih organa usled duže upotrebe steroida. "Steroidi kada se uzimaju daju brz efekat i takvi mišići za jako kratko vreme narastu. Kod duže upotrebe sterioda, dešava se da takva osoba posle određenog vremena ima narušenu hormonsku sliku i dolazi do ozbiljnih oštećenja na srcu, mozgu i na jetri, a može doći i do smrti", napominje Grujić.

Sportisti i rekreativci tokom treninga često uzimaju i dodatke ishrani za povećanje mišićne mase. Te supstance se ponekad koriste umesto hrane, pomažu oporavku mišića, daju im veću zapreminu i čvrstinu.

Proteini su najvažniji gradivni elementi u organizmu. Proteinski napici i dodaci ishrani najčešće zamenjuju obrok posle treninga, da ne bi dolazilo do razgradnje mišića. Sportisti to uzimaju jer putem hrane nije moguće uneti dovoljnu količinu proteina.

Radnik u prodavnici suplemenata Darko Vuković kaže za 021 da se dodaci ishrani razlikuju po tome koji procenat proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala sadrži određeni preparat. "Proteini su čisti i dobijaju se iz mleka, jaja, soje i govedine i mogu se naći u kombinaciji sa ugljenim hidratima. Ukoliko se preparati koriste tokom treniranja, povećava se mišićna masa", tvrdi Vuković.

On napominje da prevelika količina proteina može da se pretvori u masne naslage, kao i svako preveliko uzimanje hrane.

Rekreativno ili profesionalno bavljenje sportom ne bi trebalo da znači obaveznu upotrebu suplemenata i dodataka ishrani. Veštačke supstance u ishrani u visokoj koncetraciji povećavaju rizik od oboljenja. Svakom pojedincu se ostavlja izbor - pre ili kasnije do cilja.

  • Vex

    17.06.2013 12:55
    ....
    I da vidim ko će pojesti tu količinu proteina da mu se počne pretvarati u energiju pa potom u masne naslage... Jednostavna fiziologija tela. Masti i ugljeni hidrati su gorivo koje se taloži ukoliko se ne iskoriste.
  • 17.06.2013 11:46
    "Sportisti i rekreativci tokom treninga često uzimaju i dodatke ishrani za povećanje mišićne mase. Te supstance se ponekad koriste umesto hrane, pomažu oporavku mišića, daju im veću zapreminu i čvrstinu.

    Proteini su najvažniji gradivni elementi u organizmu. Proteinski napici i dodaci ishrani najčešće zamenjuju obrok posle treninga, da ne bi dolazilo do razgradnje mišića. Sportisti to uzimaju jer putem hrane nije moguće uneti dovoljnu količinu proteina."

    Ovde ste naveli par informacija koje su kontradiktorne. Jel` se uzimaju UMESTO HRANE ili kao DODATAK ISHRANI? Btw. sama reč kaže šta znači "suplement". Suplementi su DODACI ISHRANI i na svima je navedeno da NISU ZAMENA za pravilnu ishranu. Koriste se kada treba uneti bilo šta što se u hrani ne nalazi u odgovarajućoj koncentraciju, a ne samo proteini. Po srpskom zakonu, sve što nije lek a prodaje se u apotekama je dodatak ishrani (ne računajući kozmetiku). Znači svi oni čudesni turbo čang šlang antikilogram preparati, a ne samo oni koji su namenjeni sportistima. Jedini "proteini" koje ljudi (iz neznanja) jedu umesto obroka su oni koje prodaju sektaški smradovi iz Herbalajfa (oni što idu gradom sa bedževima smršajte lako-pitajte me kako) i prodaju đubre, mešavinu soje i šećera za 50 evra, a ne plaćaju porez u Srbiji (kao ni svi ostali multileveli). A dečak iz Banjaluke nije umro od steroida, nego od POSLEDICA NEODGOVORNOG KORIŠĆENJA ISTIH u vreme kada nije bio psihički i fizički zreo.
  • 17.06.2013 09:45
    "Kod duže upotrebe sterioda... ...dolazi do ozbiljnih oštećenja na srcu, mozgu i na jetri..."

    Ne znam kako je to moguce jer ovi sto to koriste nemaju mozga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?