Novosađani najčešće preskaču doručak

Kada je najvažniji obrok,doručak u pitanju, Novosađani imaju različite navike.
Kada je najvažniji obrok,doručak u pitanju, Novosađani imaju različite navike. Anketa je pokazala da sugrađani doručak u većini slučajeva zamenjuju toplim napicima ili ujutru jedu veoma malo.

Nutricionisti savetuju da ujutru jedemo namirnice koje nisu prazne kalorije. Time se podrazumeva jutarnji obrok od integralnih peciva, svih vrsta žitarica ili muslija. Pored toga, treba da iskoristimo period kada se na pijacama može kupiti mladi sir i povrće.

Nutricionista Dragan Grujić preporučuje kombinaciju integralnog peciva, nemasnog sira i paradajza ili rotkvica.

"Iz prostog razloga što se onda uradi pun krug, odnosno unete su i belančevine i dovoljna količina masti, ugljenih hidrata, vitamina, minerala, antioksidanata i svega onog što je potrebno za normalan početak dana", kaže Grujić za 021.

Smatra se da je najpoželjnije doručkovati sat vremena nakon buđenja. Za osobe koje preferiraju kaloričniji doručak nutricionista savetuje kombinovanje prženih namirnica sa raženim ili integralnim pecivom. Treba jesti sveže povrće i piti jogurt.

Kafu piti tek sat vremena nakon doručka

Ako početak dana uključuje ispijanje bilo koje vrste kafe, to bi trebalo da bude sat vremena nakon doručka. Ovo se savetuje jer kafa dovodi do povećanog lučenja hlorovodonične kiseline, a samim tim i do neadekvatnog varenja.

Osobi koja ne doručkuje u nastavku dana se smanjuje radna i intelektualna sposobnost. Grujić kaže da doručak ima ključnu ulogu za funkcionisanje organizma.

"Ako se ne uzima doručak u pravo vreme, mogu da se dese neke hronične i teže bolesti koje su jednostavno posledica lošeg metabolizma i lošeg rasporeda obroka u toku dana", navodi on.

Često čujemo kako je doručak najvažniji obrok u toku dana. Nauka govori da se doručkom unosi čak 25 procenata ukupnih energetskih potreba organizma dnevno. Stoga, pravilan doručak je savršen recept za uspešan i aktivan radni dan svakog od nas. (M.Devčić)

  • ns

    30.05.2013 12:30
    ju ja bez doručka popijem tri do pet kafa od 7 do 3 pa tek ručak posle 3 i večera 8-9-10 a nekada bez večere a nekada posle ponoći fck :(
  • Lalla

    29.05.2013 18:57
    od necega se pocnje...
    Od necega se mora poceti;
    sada dorucak,pa rucak i na kraju vecera...
    samo da ne bude po onj narodnoj;
    taman naucio magarca da ne jede, a on crko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.