Loš grudnjak krivi kičmu i uzrokuje smetnje u disanju i varenju

Ako je grudnjak premalen u obimu, tada bretele stežu, a vrat i leđa se nalaze u neprirodnom položaju. Posledica je pritisak na organe za varenje i disanje.
Ako je grudnjak premalen u obimu, tada bretele stežu, a vrat i leđa se nalaze u neprirodnom položaju. Posledica je pritisak na organe za varenje i disanje.

Najčešća greška žena u izboru grudnjaka je potcenjivanje opsega leđa, a precenjivanje veličine samih grudi, zbog čega četiri od pet njih redovno nose neodgovarajući grudnjak. Zato previše smanjuju trake na leđima da bi čvršće držale grudi u korpama, a to povlači ramena unazad i vrat prema napred. Tada se javljaju problemi s držanjem, bol u kičmi, ali i osip i smetnje u varenju, piše "Dejli Mejl".

"Zaobljena ramena, glavobolje, grbe na leđima i problemi s disanjem zbog pritisnute dijafragme posledica su pogrešne veličine grudnjaka koji pritiska grudni koš, stavlja ramena u neprirodni položaj i urezuje se u kožu", kaže kiropraktičarka Lorna Mils.

Žica grudnjaka i sam grudnjak može se podizati jer je grudnjak preuzak ispod grudi i na leđima, a on grudi, leđa i kožu gura u neprirodnim smerovima. Gorušica, probavne smetnje i poteškoće s disanjem nisu retkost kod žena koje stalno nose neodgovarajući grudnjak.

"U više navrata smo povezali pritužbe žena na bolove u vratu i leđima s lošim grudnjacima koji im ne pristaju", tvrdi fizijatar Ričard Mur.

Dodaje kako neodgovarajući grudnjaci pritiskaju dijafragmu, a ako se u grudnjaku sedi ceo dan remeti se i mehanizam disanja te su u direktnoj vezi sa smanjenim krvotokom, pa čak i sindromom iritabilnog creva.

Pravila dobrog grudnjaka

Bretele: ne smeju da se urežu u kožu već da pristaju čvrsto i udobno, a nipošto se ne smeju urezivati sa strane; traka gde se grudnjak kopča ne sme se podizati na leđima. Za proveru je li traka na leđima preuska upotrebite test s dva prsta koja bi trebalo da stanu ispod grudnjaka na leđima.

Žice: grudnjaci sa žicama nisu prikladni za trudnice ili dojilje; žice ne smeju da se urezuju ili da štrče izvan grudnjaka već prirodno da nalegnu ispod grudne kosti do rebara. Ako pritiskaju rebra, potreban je veći broj; ako grudi ispadaju s donje strane grudnjaka na prsima, tada vam verojatno treba grudnjak manjeg opsega s većim korpama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.