Kajsija je lekovita

Sjajan ukus i miris i sočan plod obavijen svetlonarandžastom korom čine kajsiju voćem koje je jedno od najpoželjnijih tokom leta, a pritom su svi njeni delovi veoma zdravi.
Sjajan ukus i miris i sočan plod obavijen svetlonarandžastom korom čine kajsiju voćem koje je jedno od najpoželjnijih tokom leta, a pritom su svi njeni delovi veoma zdravi.

Sastav od 77 odsto vode i visoke nutritivne vrednosti stavljaju kajsiju u prvi red lekovitih plodova, ali ono po čemu se ona posebno izdvaja je njena koštica.

Kajsije sadrže velike količine kalijuma i natrijuma koji su pogodni za snižavanje krvnog pritiska i odlični u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Na zdravlje srca izuzetno povoljan efekat ima i visok sadržaj beta-karotena i likopena.

Vitamin A kojim kajsija obiluje snažan je antioksidans koji štiti ćelije i tkivo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji nastaju kao posledica izlaganja organizma različitim štetnim uticajima. Kajsije su i odličan izvor biljnih vlakana, koja povoljno utiču na sistem za varenje. Zahvaljujući celulozi i pektinima služe kao blagi laksativ.

Sočan plod se posebno preporučuje anemičnim osobama zbog visokog sadržaja gvožđa. Sveži sok od kajsije koristi se kao lek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava metabolizam.

Uprkos nutritivno bogatom sastavu samog ploda srce kajsije ipak je najzdravije. Koštice kajsije vrlo su hranjive jer sadrže esencijalne masnoće i aminokiseline, kao i obilje vitamina i minerala.

Posebne su i po vrlo retkom vitaminu B17 kojim je, zbog upotrebe rafiniranih namirnica, ljudska prehrana osiromašena i koji je u organizam nužno unositi svakodnevno.

No, s košticama kajsije treba biti umeren, spoj amigdalina (vitamina B17) kojem se pripisuje i antikancerogeno delovanje u većim količinama može biti toksičan. Stručnjaci preporučuju 6 do 10 semenki kajsije dnevno.

  • Vinova Ruzica

    29.06.2013 21:56
    Ja sam dugo sumnjao u to i evo vidi istina je.
  • 28.06.2013 11:03
    Natrijum ne snižava krvni pritisak.
  • 27.06.2013 19:43
    Zelene su odlične za probavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.