Šta je tajna dugog života?

Starci iz kineske provincije Hainan preživeli su invaziju, građanski rat i glad, a mnogi žive u negrejanim betonskim kućicama sa samo nekoliko dolara dnevno. Ipak, oni su među najdugovečnijim ljudima na planeti.
Starci iz kineske provincije Hainan preživeli su invaziju, građanski rat i glad, a mnogi žive u negrejanim betonskim kućicama sa samo nekoliko dolara dnevno. Ipak, oni su među najdugovečnijim ljudima na planeti.

Čengmai, niz sela protkanih plantažama narandži, ima više od 200 stanovnika starijih od 100 godina. U odnosu na populaciju od 560 hiljada, to ih čini jednom od najdugovečnijih populacija na svetu. Među njima žive i najmanje tri "superstarca", koji su stariji od 110 godina. U čitavom svetu postoji nešto manje od 400 ljudi te dobi.

Li Aizhu, u čijoj boravišnoj dozvoli piše da je rođena 1900. godine, živi u maloj betonskoj sobi. Od države je, za svoju dugovečnost, dobila mesečnu nadoknadu od 500 juana (81 dolar) i besplatno lečenje.

Drugi slučajevi ovako duboke starosti zabeleženi su na Kubi, grčkim ostrvima, u Japanu, te u Kostariki. Istraživači su kao zajedničke karakteristike uočili naglašenu povezanost sa porodicom, dosta fizičke aktivnosti i ishranu baziranu na biljkama.

Dok je Kina prolazila kroz dramatične istorijske promene, većina stanovnika Čengmaija radila je ono što i danas rade, uzgajala useve. "Nikada nisam radio nikakve vežbe, osim teškog rada na farmi", kaže 86-godišnji Vang Kailu, koji živi sa suprugom Vu Aihe. Par kaže da su se venčali dan nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu, pre 68 godina.

Stručnjaci koji su proučavali ovu oblast tvrde da bi u fenomen dugovečnosti moglo biti uključeno nekoliko faktora. Dženifer Holdavej, koja vodi Inicijativu za okolinu i zdravlje u Kini za američko Istraživačko veće društvenih nauka, posetila je Čengmai i ukazuje kako je njihova ekonomija koncentrisana oko poljoprivrede.

"Nema puno industrije, klima je dobra, ishrana je zdrava, a tlo je prirodno bogato selenom", rekla je Holdavej. Lokalno stanovništvo tvrdi da je za njihovu dugovečnost zaslužan i alkohol. Ksu Juhe, stara 104 godine, navodi kako svakodnevno pije lokalnu rakiju. "Svake večeri pijem alkohol, ali samo malo. Pomaže vam da se zagrejete", dodaje Šeng Še, 80-godišnjakinja koja tvrdi da ima 30-oro dece i unučadi.

Aktivan društveni život takođe je važan za dugovečnost, tvrde stručnjaci. Svakog jutra, mnogi stariji stanovnici Čengmaija druže se u lokalnoj čajdžinici. Studija koju je naručio lokalni komitet Komunističke partije navodi da stanovnici Čengmaija svoju dugovečnost duguju marljivosti, prostodušnosti i velikodušnosti te pretežno vegetarijanskoj ishrani i ranom odlasku u krevet i ustajanju.

  • Metuzalem

    15.07.2013 10:57
    Kada sam gladan jedem, kada sam umoran spavam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.