Kako da postanete fleksibilniji?

Klinički psiholozi kažu da su osobe koje vole sve da drže pod kontrolom obično frustrirane, jer svet ne funkcioniše uvek po pravilima i očekivanjima.
Klinički psiholozi kažu da su osobe koje vole sve da drže pod kontrolom obično frustrirane, jer svet ne funkcioniše uvek po pravilima i očekivanjima.

Fleksibilnost znači da stvari možete da gledate iz druge perspektive, tolerišete različitost, preduzimate rizike i učite iz svojih grešaka.

Ona pomaže da se adaptirate na promenljivo okruženje i prihvatite druge ljude onakve kakve jesu. Fleksibilnost vodi otvorenosti, novim mogućnostima i manjoj depresivnosti i anksioznosti.

Odrasli i deca moraju da nađu balans između reda i spontanosti. Red im omogućava da prate određenu šemu ponašanja, donose odluke, ali uz određenu fleksibilnost.

Međutim, strogost u pravilima ne ostavlja prostora bilo kakvim kompromisima.

Kako napraviti balans?

Najbolje bi bilo da zadržite red i organizovanost, ali sebi date slobodu da se povremeno zabavljate i koristite mogućnosti koje vam se ukažu.

Isprobajte ovih 10 načina da povećate vašu fleksibilnost:

Razmišljajte o vašem ponašanju

Provedite nekoliko dana aktivno beležeći vaše navike i pravila. Pitajte partnera, decu ili prijatelje kako vas oni vide. Ta vežba nema za cilj da se osetite loše, nego da naučite više o fleksibilnosti.

Isprobajte nove stvari

Probajte novu hranu, sport, filmski žanr, dezodorans... bilo šta. Trenirajte mozak da neke stvari radi na novi način.

Ako ste anksiozni u prisustvu drugih ljudi, budite iskreni prema sebi; šta je najgore što može da vam se desi?

Možda malo neprijatnosti. Ali ako rizikujete i uključite se u neku društvenu aktivnost, sticaćete mnogo više iskustva, kontakata i novih mogućnosti.

Prihvatite prilike

Nikad ne govorite “nikad” samo zato što ste to navikli. Umesto toga, smislite 20 razloga da ne uradite nešto što vam se nudi i barem pet zbog kojih bi trebalo to da prihvatite.

Imajte u glavi širu sliku. Na primer, možda vam se ne ide napolje s prijateljima, ali svakako želite da održite prijateljstva.

Živite sada

Ne razmišljajte previše o tome šta sve treba da uradite u budućnosti. Usporite i fokusirajte se na ono što trenutno osećate. Podsetite sebe da ste sebi najvredniji. Prihvatite da je bitnije da se posvetite porodičnim odnosima, nego da čistite kuhinju.

Prekinite rutinu

Da li neke stvari radite na isti način, jer ste tako navikli? Probajte da nešto izmenite. Idite na posao drugim putem, umesto džogiranja, idite na jogu ili se igrajte s decom napolju, umesto u kući. Ništa se strašno ne može desiti ako promenite nekoliko sitnica.

Prepustite se

Ovo je verovatno veliki izazov svima koji pate od nefleksibilnosti – dozvolite drugima da preuzmu vođstvo.

Odaberite dan kada će vaš partner ili prijatelji isplanirati neko druženje bez vašeg mišljenja i intervencije.

Ovo je odličan način da vidite kako je biti “gost”.

Pravite kompromise

Prepoznajte situacije u kojima vi uvek vodite glavnu reč. Da li neko iz vašeg okruženja zaslužuje tu šansu? Možda su prestali da daju mišljenja, zato što su osetili da ih vi ne uvažavate. Probajte da aktivnije slušate druge i da se s njima nalazite “na pola puta”.

Razlučite bitno od nebitnog

Vežbajte da ne brinete o sitnim problemima. Ako vaš partner ne namešta krevet kako ste vi zamislili, pustite ga da radi onako kako želi.

Nemešanje u tuđe navike može u početku delovati teško, ali razmislite koliko ćete slobode dobiti, ako ne budete morali da motrite na svaki zadatak koji je pred vama.

Pratite se

Pratite način na koji govorite i reagujte ako previše upotrebljavate reči poput “neću”, “ne mogu”, “ne smem”, “nije dobro”.

To su znaci da ste i dalje nefleksibilni. Pokušajte da ih zamenite rečima “hajre da vidimo”, “nisam siguran/sigurna” ili “šta ti misliš?”

Vežbajte

Kao što morate da vežbate mišiće, kako biste bili fizički fleksibilni, morate na isti način vežbati vašu mentalnu fleksibilnost.

Postavljajte male ciljeve, poput pravljenja po jedne male promene svakog dana. Što više izazova sebi dozvolite, to ćete imati više iskustva i moći da ih integrišete u vašu svakodnevicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.