Tokom perioda vrućine piti dovoljno tečnosti

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je na institucije i preduzeća s klimatizovanim prostorom da dopuste građanima, posebno starijima, deci i trudnicama, kraći boravak i zaštitu od vrućine.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je na institucije i preduzeća s klimatizovanim prostorom da dopuste građanima, posebno starijima, deci i trudnicama, kraći boravak i zaštitu od vrućine.

Tokom perioda vrućine, građanima se savetuje da piju dovoljno tečnosti, najbolje vodu, čak i ako ne osećaju žeđ, i da izbegavaju kafu, čaj i napitke na bazi kole, jer dovode do gubitka tečnosti iz organizma. Građanima se preporučuje da ne piju alkohol, da ne preskaču obroke i da u ishrani prednost daju sezonskom povrću i voću i hrani kojoj ne treba podgrevanje, da nose komotnu odeću od prirodnih materijala, naočare za sunce sa zaštitnim UV faktorom i šešir sa širokim obodom.

Deca, trudnice i osobe starije od 65 godina ne bi trebalo da se izlažu suncu niti da borave napolju u periodu najjačeg dejstva UV zraka od 10 do 17 sati, a osobe koje rade na otvorenom treba da prave česte pauze u hladu i piju dovoljno vode.

Životni prostor koji nema klimatizaciju, tokom noći treba provetravati, a tokom dana zatvoriti prozore i spustiti roletne. Prema savetu stručnjaka, klima uređaji treba da budu podešeni tako da razlika u temperaturi ne bude viša od sedam do 10 stepeni, a sve osobe treba da paze ako osete vrtoglavicu ili nesvesticu, mučninu, glavobolju, ubrzano disanje ili rad srca, i žeđ.

U slučaju tih simptoma, potrebno je skloniti se u hlad i popiti vodu ili neku drugu tečnost, a ako se simptomi ne povlače, pozvati službu hitne medicinske pomoći. Ako osoba ima visoku temperaturu, bez svesti je ili prestane da se znoji, odmah treba pozvati hitnu pomoć. Ugroženog treba skloniti u hlad ili rashlađenu prostoriju, a visoku telesnu temperaturu treba sniziti hladnim oblogama i uvijanjem u vlažne čaršave.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.