Svaki treći voćni sok u Srbiji je šećerna vodica

Na tržištu Srbije je najmanje 30 procenata voćnih sokova koji ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži, pokazalo je istraživanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).
Na tržištu Srbije je najmanje 30 procenata voćnih sokova koji ne sadrži voće u količini koja je navedena na ambalaži, pokazalo je istraživanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Potrošači su u većini slučajeva prevareni, jer informacije na ambalaži gotovo da ne prikazuju nikakve relevatne podatke. Najdrastičniji primer su, prema rezultatima istraživanja, sokovi kompanije Duga Fruit iz Kruševca. Ispitivanjem je utvrđeno da svih pet testiranih uzoraka sokova tog proizvođača ne sadrže količinu voća koja je navedena na ambalaži, zbog čega su svrstane u kategoriju neispravnih. Slično je i s litarskim nektarom pomorandže pod nazivom Baš baš, na kom je navedeno da ima 50 odsto voća, što nije tačno.

"I sokovi proizvođača Vino Župa iz Aleksandrovca ne sadrže istaknutu količinu voća, a 52 odsto voćnog soka, koliko je navedeno, nema ni dvolitarsko pakovanje soka La vita klasik od jabuke", pokazali su rezultati istraživanja.

U neispravne spadaju i sokovi kompanije Takovo iz Gornjeg Milanovca, čija litarska kajsija ima manje od navedenih 40 odsto voća, a jabuka manje od 51 odsto.

Predsednik NOPS-a, Goran Papović, rezultate istraživanja kvaliteta voćnih sokova smatra poražavajućim.

"Istraživali smo najzastupljenije sokove koji se prodaju u Srbiji, a analize su rađene u referentnim laboratorijama. Rezultati su poražavajući. Neshvatljivo je da uzgajivačima voće propada, jer ne znaju šta će s njim, dok s druge strane proizvođači na njemu štede", konstatuje Papović.

Saradnik Centra za slobodno tržište, Aleksandar Stevanović, kazao je da je najbolji lek protiv takvih obmana konstantan pritisak javnosti i bojkot proizvođača.

"Ako se takve obmane utvrde, onda u javnosti treba jasno i glasno reći koji su proizvođači prevarili kupce. Nije da će zbog takvih prevara nekome biti narušeno zdravlje, ali je ključno da se protiv takvih obmana borimo konstantnim pritiskom", naveo je Stevanović.

  • V

    27.08.2013 11:21
    Za neverne Tome
    Rezultati ispitivanja, imate i sa desne strane druge proizvođače. http://potrosac.info/testovi/rezultati-ispitivanja-nectar-backa-palanka
  • Limanac

    26.08.2013 07:35
    Zanimljivo
    Zanimljivo da se u čak dva komentara od deset sumnja u ispitivača i njegov kreibilitet. Ovi što su provaljeni ostavljaju komentare ili teoretičari zavere?
  • Krcko

    25.08.2013 21:15
    Sokici
    Dolaze mi gosti, mozda i deca sa njima. I sta da im dam? nekada smo pravili sok od zove, visanja, ovoga, onoga... A sada, ako goste ponudis time, ondfa misle da si cicija ili jeftin. I dok ja njima objasnim da je Koka-kola otrov, da su fabricki sokovi prepunjeni secerom i hemijom, oni nepovratno steknu los utisak o mom gostoprimstvu. I sta sad ja da radim osim da im dam ono sto ocekuju i resim se bede.
    A sokove od zove i visnje cu onda da pijem sam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.