Australija zabranila solarijume

I dok mnoge zemlje razmišljaju o upozorenjima koja se tiču rizika solarijuma, vlasti u Australiji su odlučile da u potpunosti zabrane ove uređaje za potamnjivanje kože.
I dok mnoge zemlje razmišljaju o upozorenjima koja se tiču rizika solarijuma, vlasti u Australiji su odlučile da u potpunosti zabrane ove uređaje za potamnjivanje kože.

Zvaničnici kažu da je ova zabrana odgovor na činjenicu da zemlja ima najveći broj obolelih od raka kože na svetu.

Rak kože čini 80 odsto svih novih zabeleženih slučajeva raka svake godine a u 2011. godini odneo je 2.000 života.

Ovaj potez stavlja Australiju među vodeće zemlje koje su regulisale ovo pitanje koje svetske zdravstvene institucije stavljaju u istu kategoriju rizika koje predstavljaju azbest ili pušenje.

Mnoge države zabranile su maloletnim osobama da koriste usluge solarijuma, dok je Brazil takođe u potpunosti zabranio solarijume.

Solarijumi su u Australiji postali popularnih kasnih 90-ih godina prošlog veka, posebno među osobama mlađim od trideset godina, uprkos činjenici da je ova zemlja jedna od najsunčanijih na sbvetu i poseduje brojne čuvene plaže.

Broj salona koji nude veštački ten u poslednje vreme je opao nakon nekoliko medicinskih studija koje su solarijume povezali sa rakom kože, ali i drugim medicinskim problemima kao što su prerano starenje i oštećenja oka.

Svetska zdravstvena organizacija svrstava ultra-ljubičastu radijaciju koju odaju solarijumi kao kancerogen klase 1 i svrstava ih zajedno sa cigaretama, štetnim hemikalijama i zračenjem.

  • LimanacNS

    24.10.2013 10:39
    ....
    Sad će tamo moći da se pazare komplet solarijumi za bagatelu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.