Besplatan vitamin D u borbi protiv rahitisa

Zdravstvene vlasti u Engleskoj su u javnoj raspravi o tome da se u zemlju uvede propis po kome bi svako dete dobijalo besplatne vitaminske suplemente, kako bi se sprečio povratak dečjeg rahitisa.
Zdravstvene vlasti u Engleskoj su u javnoj raspravi o tome da se u zemlju uvede propis po kome bi svako dete dobijalo besplatne vitaminske suplemente, kako bi se sprečio povratak dečjeg rahitisa.

Stručnjaci su saopštili da bi što pre trebalo uvesti mere besplatnog obezbeđivanja vitamina D zbog sve lošije dečje ishrane u kojoj nedostaju neophodne hranljive materije, kao i zbog sve manjeg izlaganja suncu koje je neophodno za proizvodnju tog vitamina, jer sve više vremena provode u zatvorenim prostorijama ispred kompjutera.

Problem u ostalim slučajevima predstavlja i to što su roditelji toliko zabrinuti od pojave raka kože kod dece da kada ih puštaju na sunce, da ih prekrivaju tolikom količinom zaštitne kreme za sunčanje, koja jednostavno blokira stvaranje ovog vitamina neophodnog za formiranje čvrstine kostiju.

Deformitet kostiju - koji je u Engleskoj bio najzastupljeniji u viktorijanskoj eri je bio praktično eliminisan, ali se u poslednjih 15 godina vratio i oboljevanje je povećano skoro pet puta. Zbog ovih rezultata Zdravstvena organizacija Engleske ozbiljno razmatra da li da besplatni vitamin D distribuira deci već u uzrastu ispod 5 godina, jer veruju da bi to pomoglo u sprečavanju vraćanja ove bolesti.

Osim lomljivijih kostiju, nogu nepravilnih oblika i ostalih deformiteta kostiju, nedostatak vitamina D može ponekad biti i smrtonosan, jer izaziva neke oblike srčane insuficijencije. Pretpostavlja se da skoro 40 odsto dece u Engleskoj ima nivoe vitamina D ispod minimalnog nivoa, zbog kombinacije loše ishrane i slabe izloženosti suncu.

Trenutna preporuka je da roditelji deci uzrasta ispod 5 godina daju kapi vitamina D, ali one se prema važećim propisima besplatno distribuiraju samo materijalno ugroženim porodicama u specijalnim zdravstvenim pprogramima. Sada će se ozbiljno pristupiti ispitivanju da li bi sva deca u uzrastu od 6 meseci do 5 godina trebalo da dobijaju vitamine A, C i D u vidu kapi ili tableta.

Doktori smatraju da je opasnost od povrataka rahitisa opravdana i da bi što pre trebalo i deci u ranijem uzrastu davati vitamine, jer je akcija distribuiranja vitamina D starijoj deci u pršlosti prepolovila broj dece koja su obolela od rahitisa. Međutim u periodu između 1998. i 2011. godine po zvaničnim podacima pet puta je povećan broj dece koja su primljena u bolnice na lečenje od rahitisa.

Doktori su rekli da se bolest vratila zbog modernog načina života koji podrazumeva više vremena provedenog u zatvorenim prostorijama ispred ekrana televizora i kompjutera, umesto da vreme provode napolju u igri sa drugom decom, kao i zbog lošeg načina ishrane.

Oni su takođe naglasili da je manje verovatno da će deca prihvatiti da im se daje riblje ulje kao odličan izvor vitamina D, koji se davao kao dodatak u ishrani prethodnim generacijama, jer se često događalo da su ga deca odbijala, kao i ostalu hranu bogatu vitaminom D poput masne ribe.

Najbolji izvor vitamina D je zapravo sunce, a taj vitamin je neophpdan u održavanju zdravih i čvrstih kostiju i zuba, ali se u pristojnm količinam nalazi i u jajima, ribi, a dodaje se i nekim vrstama namaza i žitarica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.