Gde i koliko ima kofeina?

Koliko kofeina ima u kafi, čaju, energetskim pićima, slatkišima...? Stručnjaci su sada napravili analizu koliko gde ima kofeina.
Koliko kofeina ima u kafi, čaju, energetskim pićima, slatkišima...? Stručnjaci su sada napravili analizu koliko gde ima kofeina.

2 šoljice čaja = 1 šoljica kafe

Ima 20 miligrama kofeina u prosečnoj šoljici čaja, dok ga u šoljici kafe ima dvostruko više, 40 mg. Ipak, sve zavisi od vrste čaja, kao i kafe.

2 Coca-Cole = 1 čaj

Ovo je iznenađujući podatak. U 100 grama Coca-Cole nalazi se svega 8 miligrama kofeina, dvostruko manje nego u isto toliko čaja. Iako, zavisno od količine šećera, u 100 grama Coca-Cole može biti i do 15 mg kofeina.

Više kofeina u kafi nego u Red Bullu

Jedan od najvećih brendova u energetskim pićima, Red Bull, ima samo 30 mg kofeina na 100 grama, dok ga u 100 grama kafe ima 40 miligrama. Međutim, kada je reč o drugim energetskim pićima, u nekima na 100 grama tečnosti dolazi i do neverovatnih 570 miligrama kofeina, što je jednako 14 šoljica kafe.

Alkoholna pića s kofeinom

U porastu je trend mešanja droga, u ovom slučaju alkohola i kofeina. Samo na američkom tržištu sada imate na desetine takvih proizvoda.

To nije samo piće

Kofeina ima i u žele bombonama i u čipsu, ali sve više je prisutan u energetskim bombonama u kojima na 100 grama dolazi i do 5.555 miligrama kofeina, što je jednako 139 šoljica kafe. Poznata je priča da je čuveni Vrigli morao da obustavi proizvodnju žvakaćih guma sa velikom količinom kofeina, jer su zvaničnici bili zabrinuti kako će se proizvod odraziti na decu i omladinu.

Droga u lekovima

Od Aspirina do Triaminicina (koristi se za smanjenje groznice i ublažavanje bolova), u nekoliko lekova naći ćete i kofein. U Bajerovom Aspirinu ima do 65 mg kofeina i 40 mg u Repáňu (koristi se za lečenje glavobolje). Kofeina ima i u mnogim pilulama za mršavljenje i to u visokim dozama, verovatno zbog uverenja da može zauzdati apetit.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?