Živi sa presađenim srcem već 31 godinu

Jedan Englez je ušao u Ginosovu knjigu rekorda kao pacijent koji je preživeo najduže nakon transplantacije srca, a sa novim organom živi duže od tri decenije.
Jedan Englez je ušao u Ginosovu knjigu rekorda kao pacijent koji je preživeo najduže nakon transplantacije srca, a sa novim organom živi duže od tri decenije.

Džon Mekeferti, koji ima 71 godinu sa transplantiranim srcem živi već 31 godinu, a ušao je u Ginisovu knjigu rekorda nakon što je preminuo Amerikanac koji je sa transplantiranim srcem živeo 30 godina, 11 meseci i 10 dana. Mekefertiju je rečeno da mu je ostalo još otprilike 5 godina života, pre nego što je podvrgnut operaciji koja mu je spasila život u Bolnici Herfild u Midlseksu tačno pre 31 godinu.

On je saopštio da je ovaj njegov rekord fantastičan, a da bi trebalo da onima koji u ovom trenutku očekuju transplantaciju da pojača nadu u povratak u normalni život. "Želim da ovaj moj slučaj bude inspiracija za sve one koji čekaju transplantaciju srca, kao i za one koji su kao i ja imali tu sreću da dobiju novo srce sa kojim sada žive" rekao je Mekeferti.

"Moj savet njima je da uvek gledaju u budućnost sa nadom i pozitivnim mislima i naravno da slušaju savete koje im daju medicinski eksperti", dodao je on. Džonu Mekafertijeu je transplantirano novo srce 1982. godine, a operacijom je rukovodio svetski poznati hirurg Magdi Žakob.

Njemu je kada je imao 39 godina dijagnostikovana dilataciona kardiomiopatija - jedna od najčešćih bolesti srca koja dovodi na kraju do njegovog otkazivanja. Ova bolest dovodi do pojave ožiljaka na srčanom zidu i ozbiljnog oštećenja mišića, što dovodi do slabljenja funkcija srca koje više ne može da pumpa krv u organizam.

Prva uspešna transplantacija srca na svetu je urađena u Južnoj Africi 1967. godine i izvršio je profesor Kristijan Nitlin Bernard sa timom od 30 lekara Grut Šur Bolnice u Kejptaunu. Pacijent kome je zamenjeno srce sa novim organom živeo je ukupno 18 dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.