Od zagađenog vazduha umre sedam miliona ljudi godišnje

Zagađenje vazduha širom sveta godišnje odnese živote oko sedam miliona ljudi, a više od polovine smrtnih slučajeva izazvano je isparenjima iz peći unutar kuća, navodi se u novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Zagađenje vazduha širom sveta godišnje odnese živote oko sedam miliona ljudi, a više od polovine smrtnih slučajeva izazvano je isparenjima iz peći unutar kuća, navodi se u novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U izveštaju se ističe da je zagađenje vazduha uzrok svakog osmog smrtnog slučaja i da je na vrhu liste najvećeg ekološkog rizika po ljudsko zdravlje.

Jedan od glavnih rizika zagađanja nalazi se u sićušnim česticama, koje ulaze duboko u pluća, uzrokujući iritaciju. Naučnici su izrazili sumnju da zagađenje vazduha takođe izaziva srčana zapaljenja, što dovodi do hroničnih problema ili srčanog udara.

Prema pretpostavkama SZO, tokom 2012. godine 4,3 miliona smrtnih slučajeva uzrokovano je unutrašnjim zagađenjem vazduha i to su, uglavnom ljudi, koji kuvaju u prostorijama, koristeći peći na drva i ugalj u Aziji.

SZO naglašava da je tokom 2012. godine oko 3,7 miliona smrtnih slučajeva izazvan spolja[njim zagađenjem, od čega je skoro 90 odsto u zemljama u razvoju.

  • Isailo

    25.03.2014 10:34
    Treba doneti zakon da pola prostora u kaficima treba da bude sa nezagadjenim vazduhom, a pola prostora sa zagadjenim.
    Dalje, u firmama treba zabraniti zagadjen vazduh i strogo kaznjavati one koji otvaraju prozore.
    Na svakom izlazu napolje treba da stoji upozorenje da je izlazak van cistog prostora rizik za zdravlje, da skodi trudnicama i da vas izlazak moze navesti maloletne osobe da nekontrolisano udisu zagadjeni vazduh.
    Pozeljne su i fotografije pluca onih koji udisu zagadjen vazduh, po mogucstvu sto bizarnije i skrnavije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.