Koliki treba da bude razmak između večere i spavanja?

Uz probleme s gorušicom i podrigivanjem, odlazak na spavanje odmah posle večere može da poveća i rizik od srčanog udara.
Uz probleme s gorušicom i podrigivanjem, odlazak na spavanje odmah posle večere može da poveća i rizik od srčanog udara.

Odlazak na spavanje odmah posle večere, povećava rizik za moždani udar za čak 66 odsto i zato se odlazak na spavanje preporučuje najranije sat posle večere, rezultat je istraživanja stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Ionini, u Grčkoj.

Stručnjaci su proučavali oko 500 osoba, od kojih je polovina imala moždani udar (šlog), a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčanih bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija).

Ispitanike su podelili u dve grupe - one koji su pričekali 60 do 70 minuta posle večere pa su išli na počinak i one koji su odmah išli na spavanje. U drugoj grupi su ljudi imali 66 odsto veću šansu da dožive šlog, dok su osobe koje su pričekale između 70 i 120 minuta bile 76 odsto zaštićenije.

Osim toga, odlazak na počinak barem sat posle večere smanjuje rizik od akutnog koronarnog sindroma.

Refluks je, takođe, jedna od posledica suviše brzog odlaska u krevet nakon jela. U ležećem položaju se pogoršava situacija u kojoj se stomačna kiselina vraća u grlo, a dugoročne posledice su oštećenje sluzokože jednjaka.

Pojava gorušice i podrigivanje zbog ranog odlaska u krevet nastaju zbog tegoba s varenjem koje organizam ima u ležećem, opuštenom položaju.

  • Jan Chi

    28.04.2014 20:10
    a ja mislio da je dobro
    Ja veceram oko osam uvece, pa nemam taj problem, ali posle rucka ponekad odma idem u krevet, jer sam umoran i kad se okrenem na levu stranu, ja odma podrignem. Ja sam do sada mislio da je podrigivanje dobro, jer se telo oslobadja vazduha koji je usao za vreme jela.
  • dr Mikov

    28.04.2014 15:51
    bebe da
    bebe mogu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.