Ženama riba pomaže protiv depresije

Naučnici su otkrili da bi žene najmanje dva puta nedeljno trebalo da jedu ribu jer tako za 25 odsto smanjuju rizik od depresije.
Naučnici su otkrili da bi žene najmanje dva puta nedeljno trebalo da jedu ribu jer tako za 25 odsto smanjuju rizik od depresije.

Istraživanje objavljeno u "American Journal of Epidemiology" kaže kako omega-3 masne kiseline u kombinaciji sa ženskim hormonima estrogenom i progesteronom podstiču normalno funkcionisanje mozga.

U istraživanju je učestvovalo 1400 muškaraca i žena između 26 i 36 godina. Tim istraživača pratio ih je u periodu od pet godina. Svi ispitanici vodili su dnevnik o svojoj prehrani, a istraživači su beležili detalje o njihovom mentalnom zdravlju.

Primećeno je kako konzumiranje ribe kod žena ima povoljan učinak na mentalno zdravlje, dok kod muškaraca konzumiranje ribe nije povezano s rizikom od depresije. Doktor Ričard Marš, izvršni direktor instituta "Food, Brain and Behaviour" kaže kako je deo mozga formiran od omega-3 masnih kiselina koje obično nalazimo u masnoj ribi i podseća kako ovo nije prvo istraživanje koje je utvrdilo da te kiseline utiču na raspoloženje.

Naučnici preporučuju da su od dve porcije ribe nedeljno u jednoj nađe tunjevina, skuša, losos ili sardina, a u drugoj porciji možete se počastiti belom ribom ili školjkama.

  • Richard Rublev

    10.05.2014 14:29
    Jel to reko...
    ...Günter Grass?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.